|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Три коалиции с реакция за агентите в листите си - разграничават се от тях ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 09 Март 2017 20:17

alt
Три коалиции – „Нова Република”, „Реформаторски блок – Глас народен” и „Движение Да България” – реагираха, след като днес Комисията по досиетата обяви резултатите от проверката за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на кандидатите за народни представители на предстоящия парламентарен вот.

В листите и на трите коалиции се оказаха, че има сътрудници, а от формациите се разграничиха от кандидатите си с досиета и обявиха, че ще ги махнат оттам.

Проблемът обаче е юридически, тъй като след регистрацията на листите с кандидатите в районните избирателни комисии партиите и коалициите нямат право да изключват който и да е кандидат, включително и тези с агентурно минало.

Именно поради тази причина от „Реформаторски блок – Глас народен” обявиха, че настояват до 24 часа тримата разкрити сътрудници в техните листи сами да се оттеглят.

Найден Зеленогорски припомни, че по закон кандидатите в листите могат единствено да се оттеглят по собствена воля.

От „Нова република” съобщиха, че ще изтеглят от листата си в 28-ми МИР Търговище кандидата си с досие Минчо Минчев, който е последен и е подписал декларация, че не е сътрудничил на тоталитарните служби.

От коалиция „Движение Да България” (партия „Да България”, „ДЕОС" и „Зелените”) също заявиха, че се откажат от двамата си кандидати, разкрити като сътрудници на Държавна сигурност.

Единият от разкритите кандидат-депутати е Николай Влаеско, водач на листата в 19-ти МИР Русе, а също така е областен координатор на новата партия на бившия министър на правосъдието Христо Иванов.

Вторият кандидат е Иван Иванов от „Зелените”, който е шести в листата на коалицията в 1-ви МИР Благоевград.

От „Да, България” твърдят, че и двамата кандидати са изключени от листите, а Влаеско и от партията – нереално бързо за краткото време от няколко часа.

Още при учредяването на формацията с лидер Христо Иванов през януари 2017 г. беше посочено, че е недопустимо учредителите и членовете на новата партия да са свързани с тоталитарните служби.

Конфузът и за „Реформаторски блок – Глас народен”, и за „Нова Република”, и за „Движение Да България” можеше да се избегне, ако лидерите на партиите, участващи в тези коалиции, бяха се възползвали от законовата възможност и бяха поискали от Комисията по досиетата да извърши предварителна проверка на кандидатите си. Нито един лидер обаче не направи това, което донякъде говори и за несериозното отношение към проблема с тоталитарните зависимости или още по-лошо от непознаването на закона за досиетата.

Практиката в ДСБ, например, да се подписват предварителни декларации от кандидатите, че не са свързани с ДС или разузнавателните служби на БНА, очевидно не се оказва ефикасен.

Най-ефективно предварителната проверка, известна още като "тиха лустрация", беше използвана преди местните избори през 2011 г.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който определя партията си като дясна, а също така и коалицията „Обединение ДОСТ”, която твърди, че ще извърши лустрация, и в която един от лидерите ѝ Лютви Местан е разкрит като агент на ДС, запазиха мълчание за сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, включени в листите им.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов