|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агент „ТОДОРОВ” откри 44-то Народно събрание с гаф ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Сряда, 19 Април 2017 09:12

alt
И това доживяхме – 27 години след началото на демократичните промени агент на Държавна сигурност да открие първото тържествено заседание на 44-то Народно събрание днес.

Честта за това се пада на доайена в новоизбрания парламент – най-възрастният сред народните представители. В предишните парламенти това беше депутатът от БСП Стефан Данаилов (9 декември 1942 г.), но в настоящия парламент по-възрастен от него се оказа журналистът Тома Томов, водач на листата на БСП в 1-ви МИР Благоевград. Томов е роден на 30 май 1942 г.

 Той е и „доайенът” сред 11-те агенти на тоталитарните комунистически служби, които влязоха в 44-то Народно събрание (виж кои са те – ТУК).

Томов е вербуван за секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС под псевдонима „ТОДОРОВ” през 1970 г. Неговата принадлежност към Държавна сигурност беше разкрита едва при втората проверка на журналистите, заемали ръководни постове в БНТ, извършена от Комисията по досиетата през есента на 2016 г.

При старта на предизборната кампания за 44-то Народно събрание той публично заяви, че с дейността си не е засегнал никого, но досието му (виж го – ТУК) става ясно, че това не е вярно. В него се съдържат агентурни сведения за общо 43 журналисти, експерти и други чуждестранни граждани, за които Томов, който по това време е и член на БКП, е предавал подробни данни, които днес попадат в категорията на личните данни.

При откриването на 44-то Народно събрание журналистът прочете клетвата, която беше повторена от всички депутати. Томов обаче допусна гаф като премина към деловата част от заседанието преди да са прозвучали националния и европейския химн, но организаторите пуснаха химните без да се съобразят с водещия.

Доайен в първия парламент, избран след краха на комунистическия режим - 7-то Велико Народно събрание през 1990 г. - беше поетът Йосиф Петров, лагерист в концлагера "Белене", припомня desebg.com.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов