|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Разкараха Мръчков – „възродител” и агент на ДС – от топъл пост в парламента ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Петък, 06 Октомври 2017 10:09

alt
Васил Мръчков, агент на Държавна сигурност и последен главен прокурор по време на тоталитарното комунистическо управление на БКП начело с Тодор Живков, няма да влезе в Консултативния съвет по законодателство към председателя на Народното събрание.

Това стана ясно след като преди три дни 83-годишният професор по трудово право беше предложен за зам.-председател на Консултативния съвет от неговия приятел от юридическите среди и председател проф. Огнян Герджиков.

Последният беше поканен от председателя на 44-то Народно събрание Димитър Главчев да оглави консултативния орган, чиято цел е да подпомага председателя на парламента с правни оценки за приеманото законодателство.

След като сайтовете Faktor.bg и desebg.com дадоха гласност на готвеното скандално назначение, а депутати заплашиха, че ще пишат протестно писмо до председателя на НС Главчев, то е набързо оттеглено. Онлайн изданието на в. „24 часа” съобщи, че проф. Мръчков няма да влезе в Консултативния съвет по „лични причини”, но по всяка вероятност назначението му е спряно, за да се предотврати скандала.

Професорът по трудово право е главен прокурор (1987-1989) и ръководи държавното обвинение, което е част от тоталитарното политическо правосъдие. То налага репресии срещу вдигналите се на мирни протести  насилствено преименувани мюсюлмани при Майските събития от 1989 г. и последвалото принудително изселване на около 360 000 български граждани мюсюлмани.

През 1988 г. Мръчков е приет за член на Българската комунистическа партия, а преди това той е сътрудник на Държавна сигурност.

Неговата принадлежност към ДС беше разкрита от Комисията по досиетата през 2009 г. при проверката на ръководните постове в съдебната власт след политическите промени.

Тогава стана ясно, че той е вербуван от Първо главно управление на ДС през 1973 г. като секретен сътрудник под псевдонима „ЮРИСТА”. Свален е от оперативен отчет през 1980 г.

Огнян Герджиков за втори път се опитва да пробутва Мръчков на важен и платен пост в парламента, но този път безуспешно. Първият път бе през времето, когато Герджиков оглавяваше 39-то Народно събрание (2001-2005). Тогава той назначи Мръчков за председател на Консултативния съвет за законодателство при председателя на парламента.

През 2004 г. обаче избухна публичен скандал, след като Герджиков го предложи за награждаване с орден „Стара планина” на тогавашния президент Георги Първанов (секретен сътрудник „ГОЦЕ”).

От ДПС последва реакция, като лидерът им Ахмед Доган (агент „САВА”) дори заплаши, че ще върне своя орден „Стара планина” в знак на протест.

Скандалът принуди Мръчков да напусне Консултативния съвет при председателя на парламента, а президентът Първанов го удостои с друг орден – „Кирил и Методий”.

Сега Герджиков е привлякъл в Консултативния съвет по законодателство юристи от кръговете на бившата царска партия НДСВ, сред които Камелия Касабова и Анелия Мингова. Зам.-председател на Консултативният съвет по законодателство ще бъде проф. Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов