|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Невиждано: БСП с трима агенти на ДС в листата за европарламента ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Неделя, 14 Април 2019 12:44

alt
БСП начело с Корнелия Нинова направи нещо невиждано до момента – вкара цели трима сътрудници на тоталитарните комунистически служби в листата си за предстоящите избори за Европейския парламент.

В  предложената днес на Националния съвет на БСП от Изпълнителното бюро на партията листа със 17 кандидати за европейските избори 3-ма са с досиета.

В листата, която се води от журналистката Елена Йончева и в която липсва председателят на ПЕС Сергей Станишев, на пето, избираемо място е поставен Румен Гечев – депутат от БСП в настоящия парламент.

 Той обаче е по известен като вицепремиер и министър на икономическото развитие в злополучния еднопартиен кабинет (1995-1997) на БСП с премиер Жан Виденов, донесло тежка икономическа, банкова и финансова катастрофа на България.

Румен Гечев е разкрит от Комисията по досиетата като секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1987 г. под псевдонима „ЕКОНОМОВ”. Член е на БКП от 1981 г. (виж досието му – ТУК).

На 10-то място в листата на БСП с кандидатите за Европейския парламент е поставен Велизар Енчев, журналист, който в момента работи в партийната телевизия на левицата.

Енчев е разкрит като щатен служител на Първо главно управление на ДС от 1985 г. В досието му (виж го – ТУК) има данни, че още като студен е донасял на ДС за свои коеги в универститета

„Енчев има добре изграден марсксистко-ленински мироглед, правилно отношение към политическия курс и решения на партията и правителството, като активно ги подкрепя. Желае да постъпи на работа в органите на ДС без колебание и без да поставя условия. Желанието му е продиктувано от стремежа да води по-активна борба срещу враговете на социализма”, е констатирано при проучването му. Енчев е член на БКП от 1985 г.

След промените той е посланик в Загреб (2002-2007) и се изявява като журналист в телевизия „СКАТ”.

През 2014 г. лезе в 43-то Народно събрание като депутат от листата на коалиция Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО, но още в началото се скара в Валери Симеонов и напусна групата, ставайки независим народен представител.

На последно 17 място в листата на БСП за евроизборите е поставен Емил Георгиев, лидер на Политически клуб „Екогласност”, който е коалиционен партньор на БСП.

Той е разкрит като агент „СТАНИСЛАВ” на Окръжно управление на МВР-ДС във Видин от 1978 г. През 1985 г. е свален от оперативен отчет, а през месец май 1990 г., малко преди първите свободни избори, досието му е унищожено.

Агентурната принадлежност на 63-годишния Георгиев е разкрита за първи път от Комисията по досиетата преди местните избори през 2007 г., на които той се кандидатира като общински съветник в Хасково от името на политическата формация, която оглавява. Обявяван е и като бивш директор на Дирекцията за метрологичен надзор.

През юни 2014 г. Георгиев влезе за кратко като депутат в 42-то Народно събрание на мястото на Сергей Станишев, който тогава стана евродепутат и напусна българския парламент.

С присъствието на тримата сътрудници на тоталитарните комунистически служби в листата на БСП за евровота наследницата на БКП поставя своеобразен рекорд.

Досега пак БСП държи и друг „рекорд” – само тя като политическа партия е успяла да вкара сътрудник на ДС в Европейския парламент в лицето на своя бивш депутат Евгени Кирилов, който беше евродепутат в периода 2007-2014 г.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов