|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БСП не успя да изпрати агент на ДС в Европейския парламент въпреки трима кандидати ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 30 Май 2019 19:49

alt
Въпреки че в листата на БСП фигурираха трима сътрудници на тоталитарните комунистически служби, което само по себе си бе своеобразен рекорд, нито един от тях не успя да се нареди сред първите петима, които получават мандат като евродепутати, проследи desebg.com.

В първата листа, предложена от лидера на БСП Корнелия Нинова на пето място бе поставен Гечев, депутат от БСП в настоящия парламент.

Той е печално известен като вицепремиер и министър на икономическото развитие в злополучния еднопартиен кабинет (1995-1997) на БСП с премиер Жан Виденов, донесло тежка икономическа, банкова и финансова катастрофа на България.

Румен Гечев е разкрит от Комисията по досиетата като секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1987 г. под псевдонима „ЕКОНОМОВ”. Член е на БКП от 1981 г. (виж досието му – ТУК).

При преподреждането на листата от пленума на БСП той отиде на осмо място. След него се наредиха другите сътрудници – Велизар Енчев (10-ти) На 10-то място в листата на БСП с кандидатите за Европейския парламент е поставен Велизар Енчев,  журналист, който в момента работи в партийната телевизия на левицата.

Енчев е разкрит като щатен служител на Първо главно управление на ДС от 1985 г. В досието му (виж го – ТУК) има данни, че още като студен е донасял на ДС за свои колеги в университета.

Последен в листата на БСП на 17 място бе включен Емил Георгиев, лидер на Политически клуб „Екогласност”, който е коалиционен партньор на БСП.

Той е разкрит като агент „СТАНИСЛАВ” на Окръжно управление на МВР-ДС във Видин от 1978 г. През 1985 г. е свален от оперативен отчет, а през месец май 1990 г., малко преди първите свободни избори, досието му е унищожено.

Нито един от тримата не събра преференции, които да го наредят сред петима от БСП, които се класираха (Елена Йончева, Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов).

Досега пак БСП държи и друг „рекорд” – само тя като политическа партия е успяла да вкара сътрудник на ДС в Европейския парламент в лицето на своя бивш депутат Евгени Кирилов, който беше евродепутат в периода 2007-2014 г.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов