|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БСП определи трима сътрудници на комунистическите служби – водачи на листи ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Сряда, 03 Февруари 2021 17:05

alt

 

Правоприемникът на БКП – Българската социалистическа партия ще има на предстоящите парламентарни избори през април 2021 г. най-малко трима водачи на листи в страната, които са били сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

Това стана ясно от обявения на сайта на БСП списък с водачите на листите за предстоящия парламентарен вот, приет на заседание на Изпълнителното бюро на партията определи. Списъкът ще бъде предложен за утвърждаване от Националния съвет.

„Сред избраниците на ръководството на левицата са икономисти, финансисти, юристи, лекари, както и други професии“, е посочено на сайта на БСП.

От партията на Нинова обаче са спестили, че сред водачите на листи БСП има и трима сътрудници на Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА.

Това са Румен Гечев, Таско Ерменков и Велизар Енчев.

Румен Генчев е определен за водач на 15-МИР Плевен. Бившият член на БКП от 1981 г. е известен като член на злощастното правителството на БСП с премиер Жан Виденов, което доведе страната до икономическа, финансова и банкова разруха, както и до хлебна криза през 1996-1997 г.

В кабинета Виденов Гечев беше вицепремиер и министър на икономическото развитие, пряко отговорен за тежката икономическа катастрофа.

Румен Гечев е разкрит като секретен сътрудник „ЕКОНОМОВ“ на Първо главно управление на ДС от 1987 г. (виж досието му – ТУК).

Таско Ерменков е определен за водач на листата на БСП в 18-МИР Разград. Той също е бивш член на БКП от 1983 г.

Разкрит е като щатен служител на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА от 1984 г.

В кадровото му досие на военното разузнаване се съдържат отрицателни атестации за неговата дейност, включително и по време на задгранична работа. Кариерата му на военен разузнавач приключва със скандал през 1990 г., след като си позволява да наруши преки заповеди на ръководителя на резидентурата на военното разузнаване в Западен Берлин през 1990 г. (виж досието му – ТУК).

Велизар Енчев е определен за водач на 29-МИР Хасково. Бившият журналист също е бил член на БКП от 1984 г.

Той беше разкрит от Комисията по досиетата като щатен сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1985 г.

В кадровото му досие са запазени сведения за предадени доноси за негови студенти още докато следва и преди да бъде назначен в ПГУ (виж досието му - ТУК). В един период работи в резидентурата на разузнаването в Белград, но в кадровото му досие не е отбелязано да е успял да вербува дори агент.

По времето на управлението на СДС при кабинета Костов Енчев е назначен за посланик в Загреб (1997-2002). След това се подвизава като журналист.

От 2005 г. прави опити да влезе в политиката, като се кандидатира за различни изборни длъжности. Покрай телевизия „СКАТ“ влиза в ръководните органи на партията на Валери Симеонов НФСБ.

На парламентарните избори през 2014 г. е избран за депутат от фронта, но бързо се скарва с лидера на партията и става независим кандидат.

След това учредява Движение за радикална промяна „Българската пролет“ и става негов председател, но с нея не постига никакъв успех.

През пролетта на 2019 г. прави пореден партиен завой – става кандидат за депутат в Европейския парламент, издигнат от БСП, но не е избран.

Същата година започва да води предаване в партийната телевизия на БСП.

При официалната проверка на кандидатите за народни представители може да се окаже, че БСП е с повече от трима водачи на листи с досиета, тъй като сред издигнатите имена има и такива, които до момента не са проверявани от Комисията по досиетата.

Независимо от изминалите 31 години от краха на тоталитарния режим правоприемникът на БКП не се разграничи от комунистическите тоталитарни служби и продължава да ги издига на ръководни длъжности. Във всички парламенти от 1990 г. насам БСП е имала сътрудници на ДС или разузнавателните служби сред стоите депутати.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов