|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Един агент на ДС по-малко в 45-то Народно събрание ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Петък, 05 Март 2021 14:52

alt

 

Доскорошният народен представител от ГЕРБ и агент на Държавна сигурност Георги Марков няма да бъде депутат в бъдещото 45-то Народно събрание.

Това стана ясно окончателно тези дни, след като неколкократно информациите около неговото политическо бъдеще се меняха.

Първоначално самият Марков обяви в края на месец януари тази година, че „не желая да ставам депутат и няма да участвам в тези избори [за 45-то народно събрание на 4 април 2021 г.]“.

Той посочи, че много негови познати му се обадили, че ще направят подписка за номинирането му за депутат, за да я занесат на „вентилаторите“, но самият Марков ги спрял.

Миналото лято, когато Бойко Борисов обяви, че ще има проветряване в редиците на партията му, Георги Марков влезе в задочни словесни пререкания с Георги Харизанов, политически коментатор, член на ГЕРБ и изпълнителен директор на телевизия „Европа“.

„Приятели, с Харизанов и Сачева ГЕРБ е обречен. Ако Борисов си ги харесва, халал да са му“, писа във Фейсбук Марков през юли 2020 г.

Впоследствие той отказа публично да коментира повече Харизанов, признавайки, че е дал дума на премиера да не прави това.

„За Харизанов – поел съм абсолютно джентълменска дума пред Борисов да не го коментирам този човек в медиите. "Вентилатор" ли ще бъде, ще проветрява ли, какво ще прави“, каза Марков.

През февруари 2021 г., почти месец, след като заяви, че се отказва от следващия парламент Георги Марков обяви, че ще влезе в листите след лична молба на лидера на ГЕРБ.

„Бойко ми телефонира. Каза, че има нужда да съм в листите на ГЕРБ. Приятел (от 25 г.) в нужда се познава, затова се съгласих. Искам да помогна на Бойко да стане европейски шампион с пет поредни победи, една повече от Меркал и Орбан“, посочи Георги Марков във Фейсбук.

И това обаче не се оказа окончателното решение. Във вторник, 2 март, се оказа, че Марков липсва от листите на ГЕРБ за предстоящия редовен парламентарен вот.

През в. „24 часа“ досегашният депутат обяснява, че „заради влошаващата се епидемиологична обстановка отказал предложената му 4-та позиция в листата на ГЕРБ в 24-МИР София (на предните избори през 2017 г. той бе поставен лично от Борисов 2-ри в същата листа след водача Владислав Горанов).

Георги Марков стана известен като депутат от СДС в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991), а след това и като назначен от президента Желю Желев най-млад конституционен съдия.

Впоследствие обаче се оказа, че Марков е агент на Софийско градско управление на МВР-ДС, а след това и на Шесто управление на ДС по линия на „Подготовка за бягство зад граница“.

Вербуван е през 1972 г., когато е 22-годишен и по това време е инспектор в отдел за културно-масова дейност в Института за чуждестранни студенти под псевдонима „НИКОЛАЙ“.

В досието му има данни, че е предавал сведения на ДС за лица, замислящи бягство от НРБ.

Свързан и с ФК „Левски“ през 2013 г. след Костинбродската афера Георги Марков изведнъж стана активен венцехвалец на лидера на ГЕРБ, който започна да го кани на форуми на партията.

На парламентарните избори през 2017 г. Марков получи избираемо място в софийска листа от „гражданската квота“, тъй като не е член на ГЕРБ.

Той бе един от 12-те агенти на ДС сред депутатите в 44-то Народно събрание, в което най-много сътрудници на репресивния апарат на БКП вкара БСП – общо 7 депутати.

Повече за агентурното минало на Георги Марков  прочетете – ТУК.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов