|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Проруски политик, разследван за шпионаж, се гордее с агентите на ДС в листите на партията си ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Неделя, 28 Март 2021 14:29

alt

 

„Аз не се срамувам и не се притеснявам от присъствието на агенти на ДС и военното разузнаване в нашите листи. Напротив – гордея се. Защото сътрудниците на Държавна сигурност служеха на своя народ и на своята държава“, това посочва в свое изявление председателят на партия „Възраждане на Отечеството“ Николай Малинов, известен доскоро като лидер на движение „Русофили“ и бивш депутат от БСП в 40-то и 42-то Народно събрание, цитиран от сайта Faktor.bg.

Изявлението му идва броени дни след като тази седмица Комисията по досиетата обяви сътрудниците на тоталитарните комунистически служби сред кандидатите за народни представители за 45-то Народно събрание.

От проверката стана ясно, че партия „Възраждане на Отечеството“, която Малинов ръководи, заема второ място след БСП по брой на агентите в листите с 9 сътрудници.

По думите му работейки за ДС, агентите са „изпълнявали свой патриотичен дълг и всеки опит да им се вмени престъпно или компрометиращо минало е израз на криворазбрана лоялност към една нова епоха, която носи на хората повече страдания, отколкото удовлетворение и перспективи“.  

Според Малинов социалистическата държава била справедлива, а да ѝ служиш, означавало да служиш на своя народ.

Разбира се, прокремълският политик, който при краха на Източния блок през 1989 г. е бил едва 21-годишен и не е имал и най-малка представа за репресивния апарат на БКП, пропуска да уточни, че „социалистическата държава“ е тоталитарен режим, който днес в Европа е приравнен с фашистката и националсоциалистическата диктатури съответно в Италия и Германия през ХХ век.

Според Малинов най-страшно е да загубиш честата си, но това не се отнасяло за агентите на ДС, защото съвременният патриотизъм и любов към отечеството означавали любов към Русия.

Партията „Възраждане на Отечеството“ е регистрирана през 2009 г., а неин председател е завършилият военна академия в СССР о. р. ген. Йордан Мутафчиев, бивш министър на отбраната в кабинета Луканов (на БСП, 1990 г.) и в програмния кабинет на Димитър Попов (1990-1991).

През следващите години дейността ѝ замира. През 2017 г. политическата формация е оглавена от о. р. ген. Емил Миланов, член на ИБ на движение „Русофили“, а на конгреса ѝ през септември 2020 г. за председател е избран Николай Малинов, лидер на „Русофили“.

През септември 2019 г. той беше арестуван за кратко и обвинен в шпионаж в полза на Русия.

Тогава стана ясно, че Малинов е  получавал милиони евро от компания на близкия до Путиновия режим бизнесмен Константин Малофеев. От прокуратурата обявиха през февруари тази година, че делото срещу лидера на „Русофили“ влиза в съда, но до момента то е насрочено за разглеждане.

Два месеца след ареста му за шпионаж, през ноември 2019 г., Малинов беше демонстративно награден лично от Путин в Москва с „Орден на дружбата“  заслугите му в укрепването на дружбата и сътрудничеството между народите, отличие, което Кремъл връчва на чужденци.

Миналият месец Малинов заяви по БНР, че е постижимо партията му да вземе 150 000 – 200 000 гласа на парламентарните избори на 4 април 2021 г.

Сайтът desebg.com представя сътрудниците на тоталитарните комунистически служби сред кандидатите за депутати на партия „Възраждане на Отечеството“, като сред тях изпъкват имената на бившите депутати от БСП Огнян Сапарев и Христо Монов:

  • Владимир Александров Чучуев, кандидат за народен представител в 12 МИР – Монтана и в 30 МИР - Шумен, издигнат от ПП „Възраждане на Отечеството” (водач и в двете листи);
  • Вълю Раев Илиев, кандидат за народен представител в 17 МИР – Пловдив-област, издигнат от ПП „Възраждане на Отечеството“  (8-ми в листата);
  • Георги Дражев Атанасов, кандидат за народен представител в 17 МИР – Пловдив-област, издигнат от ПП „Възраждане на Отечеството“ (3-ти в листата);
  • Георги Миланов Георгиев, кандидат за народен представител в 16 МИР – Пловдив и 17 МИР – Пловдив-област, издигнат от ПП „Възраждане на Отечеството“ (4-ти в двете листи);
  • Иван Нанев Аяров, кандидат за народен представител в 27 МИР – Стара Загора, издигнат от ПП „Възраждане на Отечеството“ (3-ти в листата);
  • Нако Райнов Стефанов, кандидат за народен представител във 2 МИР – Бургас и в 24 МИР - София, издигнат от ПП "Възраждане на Отечеството" (3-ти в листата във 2 МИР – Бургас и водач на листата в 24 МИР- София);
  • Огнян Стефанов Сапарев, кандидат за народен представител в 16 МИР – Пловдив и в 17 МИР – Пловдив-област, издигнат от ПП "Възраждане на Отечеството", (водач на листата в 16-МИР и втори в листата на 17 МИР Пловдив-област).
  • Радко Любенов Ханджиев, кандидат за народен представител в 26 МИР – София-област, издигнат от ПП "Възраждане на Отечеството" (водач на листата);
  • Христо Цветанов Монов, кандидат за народен представител в 6 МИР – Враца и в 16 МИР – Пловдив, издигнат от ПП „Възраждане на Отечеството“ (водач на листата в 6 МИР – Враца и 8-ми в 16 МИР – Пловдив).


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов