|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Новите политически играчи Кирил Петков и Асен Василев са потърсили партията на агент „СТАНИСЛАВ“ за мандатоносител ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Сряда, 15 Септември 2021 16:12

alt

 

Председателят на политически клуб „Екогласност“ Емил Георгиев е търсен от министрите във втория служебен кабинет на президента Радев Кирил Петков и Асен Василев във връзка с новия им политически проект.

Това стана ясно в сряда (15 септември 2021 г.), когато в предаването „Още от деня“ на БНТ самият лидер на „Екогласност“ разкри подробности за разговорите и срещите си с двамата, които добиха популярност тази година, след като бяха назначени от президента съответно за министри на икономиката и на финансите.

Тъй като двамата не могат да регистрират своя партия до предсрочния парламентарен вот през ноември тази година те търсят формален мандатоносител сред други, вече учредени политически субекти, чрез който да се явят на изборите. Подобен ход бе предприет от бившия монарх Симеон Сакскобурггтоски на парламентарните избори през 2001 г., след като съдът не регистрира неговото НДСВ.

Сайтът desebg.com припомня, че лидерът на политически клуб „Екогласност“ Емил Георгиев е агент на бившата Държавна сигурност, а формацията му е изцяло ляво ориентирана и в момента е коалиционен партньор на БСП – факти, които очевидно не притесняват новите Кирил Петков и Асен Василев, прочули се със своето образование на запад.

Агентурната принадлежност на  Емил Георгиев е разкрита за първи път от Комисията по досиетата преди местните избори през 2007 г., на които той се кандидатира като общински съветник в Хасково от името на „Екогласност“. Обявяван е за агент и като бивш директор на Дирекцията за метрологичен надзор.

Архивните документи разкриват, че той е вербуван като агент под псевдонима „СТАНИСЛАВ” от Окръжно управление на МВР-ДС във Видин през 1978 г. През 1985 г. е свален от оперативен отчет, а през месец май 1990 г., малко преди първите свободни избори, досието му е унищожено.

Пред 2006 г. като лидер на политически клуб „Екогласност” Георгиев подписва споразумение с лидера на БСП Сергей Станишев за обща подкрепа на кандидатурата на Георги Първанов за втори президентски мандат.
Партията му е коалиционен партньор на БСП в 42-то Народно събрание (2013-2014), като в края на парламента  Емил Георгиев влиза в парламента като депутат от листата на „Коалиция за България” в 25-МИР София на мястото на Сергей Станишев, който тогава става евродепутат. На изборите за Европейски парламент Емил Георгиев е кандидат за евродепутат в листата на БСП, макар и последен в нея. Политическата му формация е коалиционен партньор на БСП и на последните избори през юли 2021 г.

В сряда Емил Георгиев разкри по БНТ, че е потърсен от двамата нови политици, което е станало още докато те са министри. „Имахме два разговора – първият беше с представител на г-н Петков, г-н Василев и министъра на образованието. Казаха, че разчитат на нас, защото сме модерна партия. Но поставят условие – те да ръководят изцяло дейността на „Екогласност“. И аз казах, че разговорът приключва“, заяви Георгиев по националната телевизия.

„Те предложиха и друг тип съдействие. На другия ден същият този техен представител ми се обади и каза, че лично Кирил Петков желае да се срещнем. Разговорът беше 2 часа. На него му казах, че няма как да се съгласим на нас да ни бъдат предложени условия. Оттеглиха иска си да поемат изцяло „Екогласност“. Тогава поставиха искането да влязат в ръководството на „Екогласност“, защото след няколко дни имахме национална конференция“, допълни Георгиев.

„На нас се предложиха избираеми места. Две избираеми места, от което едното примерно в Хасково, другото в Монтана. Те поемат изцяло кампанията и ще предложат хората. Казаха, че са направили кастинг във всички области, подбрали са 50 души“, обясни още той.

„Директно зададох въпроса кой стой зад този проект, защото в публичното пространство се говори, че президентът е зад този проект. Не получих отговор, но ми се каза, че зад този проект стоят представители на президентската институция“, заяви Емил Георгиев.

По думите му той е отклонил предложението и е посочил, че повече няма да има разговори. Според него с проекта е запознат и служебния премиер Стефан Янев, който вече заяви, че би гласувал за Кирил Петков и Асен Василев и с това изявление подхрани съмненията, че новият политически проект ще е основата на президентска партия.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов