|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кои партии успяха да вкарат агенти на ДС в 48-то Народно събрание ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Сряда, 19 Октомври 2022 12:41

alt

 

От 20-те партии и коалиции, които издигнаха кандидати за народни представители на изборите за 48-мо Народно събрание с досиета само две политически формации са успели да вкарат сътрудници на тоталитарните.

От всички 57 агенти на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА само 3-ма влизат в 48-то Народно събрание, което днес бе открито.

Това показва справка на desebg.com, извършена на базата на обявените от Комисията по досиетата сътрудници на комунистическите служби и избраните депутати.

От 7-те политически сили с парламентарно представителство в новия парламент единствено БСП и ДПС са успели да вкарат сътрудници на ДС.

От БСП това са:

  • Бойко Любомиров Клечков (р. 1958 г.), народен представител, избран в 10 МИР – Кюстендил. Той е щатен служител на Окръжно управление на МВР-ДС Кюстендил от 1983 г.;
  • Румен Василев Гечев (р. 1956 г.), народен представител, избран в 15 МИР – Плевен. Той е секретен сътрудник „ЕКОНОМОВ“ на Първо главно управление на ДС от 1987 г. (виж досието му – ТУК).

От ДПС:

  • Рамадан Байрам Аталай (р. 1957 г.), народен представител в 17 МИР – Пловдив област. Той е агент „ВЕРГИЛ“ на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г. (виж досието му – ТУК).

БСП имаше в листите си 6-ма сътрудници, а ДПС – 3-ма. От партията „Български възход“ имаха 4-ма кандидати с агентурно минало, но не вкарват нито един от тях. ГЕРБ-СДС имаха един сътрудник в листите си, но той не влиза в новия парламент.

Без агенти в листите бяха „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, както и от проруската „Възраждане“, колкото и неочаквано да бе това.

В предишното 47-мо Народно събрание агентите на ДС бяха 5-ма. БСП имаше 3 сътрудници на комунистическите служби сред депутатите си, а ДПС и „Има такъв народ“ – по един.

До 44-то Народно събрание (2017-2021) общия брой на агентите в парламента бе минимум 10 души и образно казано ДС винаги си имаше своя „парламентарна група“.

От първите демократични избори през 1990 г. досега през парламента са минали над 160 сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

В България не беше приложена лустрация на кадрите на репресивния апарат на БКП. Липсва и политическа воля сред всички политически формации да не издигат за депутати хора с агентурно минало. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов