|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
И в 49-то Народно събрание влязоха агенти на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Сряда, 12 Април 2023 20:47

alt

 

Стана ясно колко от 48-те сътрудници на тоталитарните комунистически служби, регистрирани в листите с кандидати за народни представители за 49-то Народно събрание влизат в новия парламент, който днес (12 април 2023 г.) започна своята дейност.

Общо 13 партии или коалиции бяха издигнали сътрудници на Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА на парламентарните избор, проведени на 2 април 2023 г.

От тях само две партии са успели да вкарат депутати с досиетата в новия парламент показва справка на desebg.com, извършена на базата на обявените от Комисията по досиетата сътрудници на комунистическите служби сред кандидат-депутатите и избраните депутати, утвърдени с решение на ЦИК и вписани в сайта на парламента.

Двете партии БСП и ДПС. БСП имаше 11 кандидат-депутати с принадлежност към комунистическите служби, но от тях е избран само един – Румен Гечев от 15 МИР – Плевен.

Той е секретен сътрудник „ЕКОНОМОВ“ на Първо главно управление на ДС от 1987 г. (виж досието му – ТУК).

ДПС издигна в листите си трима сътрудника, като от тях само Рамадан Аталай е избран за депутат в 49-то Народно събрание от 17 МИР Пловдив област.

Той е агент „ВЕРГИЛ“ на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г. (виж досието му – ТУК).

В предходното Народно събрание сътрудниците на ДС бяха трима. Освен Румен Гечев и Рамадан Аталай депутат бе и щатният сътрудник на ДС Бойко Клечков, който водеше листата на БСП в Кюстендил.

И на тези избори той също бе водач на листата в Кюстендил, но не влезе, тъй като соцпартията там не спечели нито едно депутатско място.

До 44-то Народно събрание (2017-2021) общия брой на агентите в парламента бе минимум 10 души и образно казано ДС винаги си имаше своя „парламентарна група“.

От първите демократични избори през 1990 г. досега през парламента са минали над 160 сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

В България не беше приложена лустрация на кадрите на репресивния апарат на БКП. Липсва и политическа воля сред всички политически формации да не издигат за депутати хора с агентурно минало.

 

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов