|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавна сигурност има свои представители и в новото 50-то Народно събрание ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Неделя, 23 Юни 2024 17:25

 alt

 

Макар и незначително Държавна сигурност продължава да има присъствие в българския парламент вече в продължение на 35 години от края на тоталитарния комунистически режим, включително и в новото 50-то Народно събрание.

Това установи проверка на desebg.com при паралел между официално обявените от Комисията по досиета сътрудници на тоталитарните комунистически служби сред кандидатите за народни представители за 50-то Народно събрание и новоизбраните народни представители.

В седмицата преди вота на 9 юни 2024 г. Комисията по досиетата огласи имената на общо 70 агенти на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА в листите за народни представители за 50-то Народно събрание.

Проверката на desebg.com на новоизбраните депутати установи, че трима от огласените от Комисията сътрудници в листите. Това са:

  • Любомир Димитров Христов, народен представител в 30 МИР – Шумен, издигнат от ГЕРБ-СДС;
  • Рамадан Байрам Аталай, народен представител в 17 МИР – Пловдив-област, издигнат от ДПС.
  • Етиен Херцел Леви, народен представител в 24 МИР – София, издигнат от партия „Величие“.

Любомир Христов е разкрит като агент и резидент на ДС под псевдонима „ХАРИ“ на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) от 1981 г. Той е бивш депутат на ГЕРБ, а до миналата година беше кмет на община Шумен от същата партия (виж досието му – ТУК).

Рамадан Аталай е разкрит като агент „ВЕРГИЛ“ на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г. Той е дългогодишен народен представител от ДПС (виж досието му – ТУК).

Певецът и музикален педагог Етиен Леви, който беше голямата изненада сред обявени сътрудници на тоталитарните комунистически служби в кандидат-депутатските листи на тези избори, е разкрит като агент под псевдонима „ПАНАЙОТОВ“, вербуван от Софийско градско управление на МВР-ДС по линия на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия през декември 1988 г.

За първи път от дълги години БСП няма сред депутатите си сътрудник на Държавна сигурност, но не защото нямаше такива в листите си, а защото нито един от тях не бе избран на фона на ниския процент, който несладичката на БКП получи на последния парламентарен вот.

Най-сигурно изглеждаше влизането на секретния сътрудник на Първо главно управление на ДС „ЕКОНОМОВ“ – Румен Гечев (виж досието му – ТУК), който водеше листата на БСП във Видин, но социалистите не успяха там да вземат мандат.

Desebg.com припомня, че в предишното 49-то Народно събрание сътрудниците на ДС бяха двама – именно Румен Гечев и Рамадан Аталай.

До 44-то Народно събрание (2017-2021) общия брой на агентите в парламента бе минимум 10 души и образно казано ДС винаги си имаше своя „парламентарна група“.

От първите демократични избори през 1990 г. досега през парламента са минали над 160 сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

В България не беше приложена лустрация на кадрите на репресивния апарат на БКП. Липсва и политическа воля сред всички политически формации да не издигат за депутати хора с агентурно минало.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов