|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За първи път: Досието на Ахмед Доган онлайн. Част 2.1: Доноси от казармата ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Петък, 13 Юли 2012 17:57

Сайтът desebg.com публикува за първи път онлайн досието на Ахмед Доган.

В част 1 бяха представени архивните документи от лично дело на агент „Ангелов” (49 листи). Те се отнасят до първоначалната вербовка на Ахмед Доган от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) през 1974 г.

В част 2.1 се поместват първоначалните сведения (1-42 листи) от работното дело на агент „Ангелов”, които той прави след вербуването му от ВКР през август 1974 г., когато e войник в поделението 2570 на ГУСВ в Мътница, Шуменско.

По същество сведенията, предавани от Доган са доноси срещу войници в поделението – български турци, от които ВКР се интересува. Обикновено доносите на агент „Ангелов” започват с изречението: „Един мой приятел ми разказа...”. Някои от тях са собственоръчно написани.

Документите съдържат и задачите, които водещият офицер е поставял, както и критични резолюции на началника на отделението, осносно действията на оперативния работник, а също така и по воденето на агент "Ангелов" и работата по конкретните случаи.

Донесенията показват колко интензивно е използван Доган още в началото на негово агентство. Публикуваните страници от работното му дело обхващат периода август - октомври 1974 г.

Освен това делото на Доган разкрива и дейността на ВКР в армията, в случая в Стоителни войски сред войници, които са подозирани в прояви на т. нар. от ДС национализъм.

Някои от архивните документи са писани върху некачествена хартия и с времето са избелели, което затруднява прочита им още в оригинал. Поради тази причина дори при сканирането им и допълнителната обработка качеството не може да бъде подобрено.

.

 

Документите от досието за Ахмед Доган в ДС са изискани от журналиста Христо Христов съгласно закона и са предоставени от комисията по досиетата.

В тях са заличени данните на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.

Става въпрос предимно за хора, за които агентът е донасял сведения или ДС му е давала задачи по дадени лица, от които се интересува. Заличаването на имената не променя смисъла и съдържанието на документите.

 

 

ОТТУК ПРЕМИНИ КЪМ СЛЕДВАЩАТА ЧАСТ 2.2 ОТ РАБОТНОТО ДЕЛО НА АГЕНТ "АНГЕЛОВ" - АХМЕД ДОГАН ВЪВ ВКР.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов