|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За първи път: Досието на Ахмед Доган онлайн. Част 2.2: Агент „Ангелов” пише ли, пише ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Събота, 14 Юли 2012 12:10

Сайтът desebg.com продължава публикуването на досието на Ахмед Доган. Поради големия обем на материалите - 10 тома (над 1850 листи) то се представя на части.

В част 1 са  архивните документи от личното дело на агент „Ангелов” (49 листи). Те се отнасят до първоначалната вербовка на Ахмед Доган от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) през 1974 г.

В част 2.1 се поместват първоначалните сведения (1-42 листи) от работното дело на агент „Ангелов”, които той прави веднага след вербуването му от ВКР през август 1974 г., когато е войник в поделението 2570 на ГУСВ в Мътница, Шуменско.

В част 2.2 се съдържат агентурните донесения (43-98а листа) от работно дело на агент „Ангелов” в периода ноември 1974 г. – февруари 1975 г.

Доносите са насочени срещу войници в поделението, които коментират живота в Турция и желанието си да напуснат НРБ. На основа на сведенията на агент „Ангелов” ВКР образува дело за оперативна проверка (ДОП) „Фанатик”.

Сведенията си „Ангелов” черпи от разговори с други войници. Материалите съдържат задачите, които са поставяни му след всяко него донесение, както и указанията от началника на отделението на ВКР към оперативния работник, който се явява водещ офицер на 20-годишния Доган.

.

 


Някои от архивните документи с времето са избелели, което затруднява прочита им още в оригинал. Поради тази причина дори при сканирането им и допълнителната обработка качеството не може да бъде подобрено.

Документите от досието за Ахмед Доган в ДС са изискани от журналиста Христо Христов съгласно закона и са предоставени от комисията по досиетата.

В тях са заличени данните на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.

Става въпрос предимно за хора, за които агентът е донасял сведения или ДС му е давала задачи по дадени лица, от които се интересува. Заличаването на имената не променя смисъла и съдържанието на документите.

 

 

ПРЕМИНИ КЪМ ЧАСТ 2.3 ОТТУК.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов