|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За първи път: Досието на Ахмед Доган онлайн. Част 4.1: Парите за агент „Сергей” и „Сава” ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Събота, 25 Август 2012 10:14

Много години преди да получи огромният хонорар от 1,5 млн. лв. за „Цанков камък” Ахмед Доган е усвоил практиката да получава редовно финансови бонуси. Тогава обаче не е бил лидер на ДПС, а агент на Държавна сигурност.

В една обемиста папка от 10-томното му досие са събрани куп разписки за получени средства от Доган в качеството му на агент на Окръжно управление на МР – Варна и след това на Първо главно управление на ДС и актове за оправдаване на финансови разходи, свързани с него.

Общата сума възлиза на няколко хиляди лева (човек трябва да загуби доста време в изчисления на „хонорарите” на Доган), документите са 170 листа или около 350 страници.

В част 4.1 са публикувани материалите от тома „Приложение №1 – финансови документи на СС „Сергей” (1-82 листи) в периода март 1976 г. – декември 1981 г.

Документите на пръв поглед са еднотипни, но те са важна част от зависимостта на Доган от ДС като неин агент. Според устройствените документи на Държавна сигурност агентите могат да бъдат поощрявани финансово. Само важни агенти обаче са получавали редовни суми, както това личи от документите за Доган.

В много от документите Ахмед Доган удостоверява с подписа си, че получава съответната сума за "извършени услуги на ДС". Сумите варират от 30 до 270 лв.

 

Дотук в „Досието на Доган” на desebg.com:

.

 

 

В част 1 са  архивните документи от личното дело на агент „Ангелов” (49 листи). Те се отнасят до първоначалната вербовка на Ахмед Доган от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) през 1974 г.

В част 2.1 се поместват първите сведения (1-42 листи) от работното дело на агент „Ангелов”, които той прави веднага след вербуването му от ВКР през август 1974 г., когато е войник в поделението 2570 на ГУСВ в Мътница, Шуменско.

В част 2.2 се съдържат агентурните донесения (43-98а листа) от работно дело на агент „Ангелов” в периода ноември 1974 г. – февруари 1975 г.

В част 2.3 са поместени доносите на Доган в периода март – юни 1975 г. (98-168 л.). Повечето от тях са предадени на оперативния му работник от ВКР в явочна квартира „Панела” в Шумен. Доносите му са свързани с различни войници в поделението на Строителни войски край града.

В част 2.4 се публикуват агентурните сведения на агент „Ангелов” (169-231 л.) от работното му дело в периода юли 1975 г. – януари 1976 г. Това е финалният период от службата на Доган в Строителни войски, след което се уволнява.

В част 3 са представени документи (1-115 листи) от личното дело на агент „Сергей” – псевдонимът, под който Ахмед Доган е превербуван от I-ви отдел (разузнавателен) на ДС в Окръжно управление на МВР във Варна на 10 февруари 1976 г., за да бъде използван от разузнаването по турска линия. Документите се отнасят за периода февруари 1976 – април 1979 г.

В част.3.1 са публикувани документи (116-201 листи) от личното дело на агент „Сергей”, псевдонима под който Доган е превербуван от I-ви отдел (разузнавателен) на ДС в Окръжно управление на МВР във Варна през февруари 1976 г. От юли 1979 г. Доган вече е агент „Сава” на ПГУ. Документите се отнасят за периода май 1979 г. – юли 1980 г.

В част 3.2 се представят документи (202-272 листи) от личното дело на агент „Сергей” – „Сава” в периода август 1980 г. – април 1981 г.


Документите от досието за Ахмед Доган в ДС са изискани от журналиста Христо Христов съгласно закона и са предоставени от комисията по досиетата.

В тях са заличени данните на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.

Става въпрос предимно за хора, за които агентът е донасял сведения или ДС му е давала задачи по дадени лица, от които се интересува. Заличаването на имената не променя смисъла и съдържанието на документите.


Някои от архивните документи не са в добро състояние, което затруднява прочита им още в оригинал. Поради тази причина дори при сканирането им и допълнителната обработка качеството не може да бъде сериозно подобрено.

 

 

ПРЕМИНИ КЪМ ЧАСТ 4.2.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов