|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За първи път: Досието на Ахмед Доган онлайн. Част 6.1: Доносите на агент „Сергей” срещу студенти ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 29 Октомври 2012 18:34

Сайтът desebg.com публикува част 6.1 от досието на Ахмед Доган. В нея се съдържат документи от том 2 от работното дело на агент „Сергей” (38-81 листи).

Те се отнасят за агентурното минало на Доган през 1976-1977 г., когато той е поет от разузнавателния отдел на Окръжно управление на МВР – Варна. След казармата бъдещияj лидер на ДПС e използван като агент по линия на турското разузнаване под псевдонима „Сергей”.

Документите съдържат данни за помощта на ДС към Доган като студент и негови доноси срещу студенти от различни висши учебни заведения в страната.


Някои от архивните документи не са в добро състояние, което затруднява прочита им още в оригинал. Поради тази причина дори при сканирането им и допълнителната обработка качеството не може да бъде подобрено.


Дотук в „Досието на Доган онлай”:

В част 1 са  архивните документи от личното дело на агент „Ангелов” (49 листи). Те се отнасят до първоначалната вербовка на Ахмед Доган от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) през 1974 г.

В част 2.1 се поместват първите сведения (1-42 листи) от работното дело на агент „Ангелов”, които той прави веднага след вербуването му от ВКР през август 1974 г., когато е войник в поделението 2570 на ГУСВ в Мътница, Шуменско.

В част 2.2 се съдържат агентурните донесения (43-98а листа) от работно дело на агент „Ангелов” в периода ноември 1974 г. – февруари 1975 г.

.

В част 2.3 са поместени доносите на Доган в периода март – юни 1975 г. (98-168 л.). Повечето от тях са предадени на оперативния му работник от ВКР в явочна квартира „Панела” в Шумен. Доносите му са свързани с различни войници в поделението на Строителни войски край града.

В част 2.4 се публикуват агентурните сведения на агент „Ангелов” (169-231 л.) от работното му дело в периода юли 1975 г. – януари 1976 г. Това е финалният период от службата на Доган в Строителни войски, след което се уволнява.

В част 3 са представени документи (1-115 листи) от личното дело на агент „Сергей” – псевдонимът, под който Ахмед Доган е превербуван от I-ви отдел (разузнавателен) на ДС в Окръжно управление на МВР във Варна на 10 февруари 1976 г., за да бъде използван от разузнаването по турска линия. Документите се отнасят за периода февруари 1976 – април 1979 г.

В част.3.1 са публикувани документи (116-201 листи) от личното дело на агент „Сергей”, псевдонима под който Доган е превербуван от I-ви отдел (разузнавателен) на ДС в Окръжно управление на МВР във Варна през февруари 1976 г. От юли 1979 г. Доган вече е агент „Сава” на ПГУ. Документите се отнасят за периода май 1979 г. – юли 1980 г.

В част 3.2 се представят документи (202-272 листи) от личното дело на агент „Сергей” – „Сава” в периода август 1980 г. – април 1981 г.

В част 4.1 са публикувани материалите от тома „Приложение №1 – финансови документи на СС „Сергей” (1-84 листи) в периода март 1976 г. – декември 1981 г.

Част 4.2 съдържа материалите от том „Приложение №1 – финансови документи на СС „Сергей” (83-170 листи). Това са отчетните документи за получените от него възнаграждения от Първо главно управление на ДС в периода януари 1982 г. – юни 1986 г.

В част 5 са представени (1-68 листи) от работното досие на агент „Сава” с негови анализи за турския национализъм и верския фанатизъм.

Част 5.1 се отнася до работното дело на агент „Сава” (69-87 листи) и съдържа негово обяснение за преименуването в Кърджали и Хасково през 1984 г.

Част 6 съдържат документи от том 2 от работното дело на агент „Сергей” (1-37 листи) от 1976 г., когато той е поет от разузнавателния отдел на Окръжно управление на МВР – Варна, където след казармата започват да използват бъдещият лидер на ДПС като агент по турска линия.

 

Документите от досието за Ахмед Доган в ДС са изискани от журналиста Христо Христов съгласно закона и са предоставени от комисията по досиетата.

В тях са заличени данните на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.

Става въпрос предимно за хора, за които агентът е донасял сведения или ДС му е давала задачи по дадени лица, от които се интересува. Заличаването на имената не променя смисъла и съдържанието на документите.

 

 

ПРЕМИНИ КЪМ ЧАСТ 6.2.

 

Коментари 

 
0 #4 svetlan 2013-01-03 00:11
Драги Любо,

Използвам изключителното гостоприемство и толерантност на Г-н Христов,за да ти пожелая всичко най-хубаво през Новата година и да продължаваме ,поне ние да четем за гудостите на комунистическат а сган. Разбира се,не сме много тук такива,непрекло нени-Ти,Торос и моя милост. Нарочно използвам главно "т",за да подчертая силата на твоето достойнство,как то и силата на твоите думи и мисли. Поне аз ги смятам за такива.Дано и Торос отново влезе в този сайт и станем поне "тройка спатия".
Да, показателна е тази книга на Джоузеф Хелър,'Кетч твенти ту',навярно този параграф е валиден и за нашия народец.Той действително няма засега по-добър начин на живот,но по-лошото е че в нашия случай самия народ не иска друг живот,не се бори и пр. Докато болния герой от книгата на американския писател искаше...


Да,тезата ти за покриване на гудовете я подкрепям и аз,с двете си вече безсилни ръце.Малко сме Любо,малко и все по-малко ще ставаме...
 
 
0 #3 luba6a2011 2013-01-02 20:51
Светлане,радвам се да те видя отново тук,непрекъснат о ангажиран и търсещ истината :lol: Искам да ти пожелая мн здраве през Новата 2013!!!Дерзай,друже ...бях се отказал по едно време да влизам в този сайт,но все пак това е единственият такъв,и щеш не щеш,нещо те човърка да влизаш,не ли?напомня ми за книгата ''Параграф 22 '',където има един войник,целият обинтован и има само 2 тръбички,едната влиза някъде там,в него,а другата излиза ,пак някъде там,от него и сестрите сменят бурканчетата,ко гато долното се напълни и го правят горно...та писателят казва-''той живееше ужасен живот,но това беше единственият,ко йто той имаше за живеене''...та и ние имаме само този сайт,който да ровичка в гнусотиите и гудостите,които са вършели нашите момчета(съществ а)и харесваме или не,това е!!!Торос баписа нещо,което отдавна бях написал-че нас ни маймутят с тези отваряния на досиета,докато в същото време си плетат кошниците...аз изразих известно съмнение,че и този сайт горе-долу функционира по същата схема и г-н Христов побесня и ме изкара комунистически провокатор :lol: само че той е много малък ,за да ми издава подобна присъда,още по-вече,че аз съм пострадал от изродите на ДС...знам кой ме благослови с картона за ''неблагонадежнос т ''за 5 години,и почти съм сигурен кой ме е наклеветил,но...нямам доказателствата !Най-големият цирк се оказа,че за мен нищо нямало(отговоръ т на КомДос) :D а и офицерът,който ме насра,и неговият колега,който се пребори с него(тях) са живи...както и да е -бъди здрав и дерзай!!!Такива като теб и мен не се предават
 
 
+1 #2 svetlan 2013-01-02 06:01
"След казармата бъдещияj лидер на ДПС e използван като агент по линия на турското разузнаване под псевдонима „Сергей”."-???


Чакайте сега,за какво става въпрос,Ахмед Доган е ползван като български агент "по линия" на турското разузнаване.Сиреч,работил е срещу агентурата на турското разузнаване в България,това ли искате да кажете?
 
 
0 #1 nikolaypavlov 2012-12-31 15:26
Много трудно се чете...
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов