|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Обединени земеделци: Вярваме, че управляващите няма да допуснат опита за подмяна на истина за тоталитарния режим ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Петък, 21 Юни 2019 18:49

alt
Партия „Обединени земеделци” с председател Петя Ставрева стана първата политическа формация, която публично изрази позиция по
скандала с опита за манипулиране и тенденциозно представяне на комунистическия режим (1944-1989) в новите учебници по история за 10-ти клас. Днес (21 юни 2019 г.) тя разпространи декларация, която desebg.com публикува. Преди това реагираха гражданските организации фондация „Истина и памет”, фондация „Остров Белене” и Съюза на репресираните от комунизма – памет.

Позицията на „Обединени земеделци” гласи:

„Политическа партия Обединени земеделци  настоява за обективно представяне на истината за комунистическия режим в учебниците по история.

ПП Обединени земеделци е категорично против тенденциозното и манипулативно представяне на комунистическия режим (1944-1989) и прехода към демокрация в някои от учебниците по история за Х клас.

Спестяването на ключови събития и факти по време на червената диктатура в България са пореден опит на задкулисието за реабилитация на тоталитарната държава.

Както няма давност за престъпленията на комунизма, така няма давност и за истината за тоталитарната държава.
Стъпка в правилната посока бяха промените в учебната програма, според които периодът  1944-1989 г. трябва да се изучава в самостоятелен раздел.

Сега се оказва, че в учебниците на пет издателства има фрапиращи пропуски.

Обръщаме се към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев да предприеме необходимите мерки да бъдат отстранени пропуските в тези учебници. И в тях да бъде направен обективен прочит на позорните факти от времето на социализма.

Като демократична държава, член на Европейския съюз, не трябва да допускаме в българското образование да се мълчи за Държавна сигурност и за  репресиите срещу земеделците, срещу демократите, срещу инакомислещите политици и интелектуалци, за гоненията срещу църквата.

Вярваме, че управляващите, в лицето на ПП ГЕРБ, за които Образованието е първостепенен приоритет, няма да допуснат опита за подмяна на истината за тоталитарния режим у нас.

Призоваваме министъра на образованието да инициира приемането на правила, които да не позволяват едни и същи събития и факти да бъдат представяни по различен начин в различните учебници.

Важно е младите хора в България да знаят истината за същността на комунизма и неговата репресивна машина. Тя е необходима за тях и за цялото българско общество, за да има то имунитет срещу тоталитарната държава и да не позволява това отново да се случва.

Тази истина е един от темелите на българската демокрация, която трябва да отстояваме всеки ден.”

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов