|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Обединени земеделци: Вярваме, че управляващите няма да допуснат опита за подмяна на истина за тоталитарния режим ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Петък, 21 Юни 2019 18:49

alt
Партия „Обединени земеделци” с председател Петя Ставрева стана първата политическа формация, която публично изрази позиция по
скандала с опита за манипулиране и тенденциозно представяне на комунистическия режим (1944-1989) в новите учебници по история за 10-ти клас. Днес (21 юни 2019 г.) тя разпространи декларация, която desebg.com публикува. Преди това реагираха гражданските организации фондация „Истина и памет”, фондация „Остров Белене” и Съюза на репресираните от комунизма – памет.

Позицията на „Обединени земеделци” гласи:

„Политическа партия Обединени земеделци  настоява за обективно представяне на истината за комунистическия режим в учебниците по история.

ПП Обединени земеделци е категорично против тенденциозното и манипулативно представяне на комунистическия режим (1944-1989) и прехода към демокрация в някои от учебниците по история за Х клас.

Спестяването на ключови събития и факти по време на червената диктатура в България са пореден опит на задкулисието за реабилитация на тоталитарната държава.

Както няма давност за престъпленията на комунизма, така няма давност и за истината за тоталитарната държава.
Стъпка в правилната посока бяха промените в учебната програма, според които периодът  1944-1989 г. трябва да се изучава в самостоятелен раздел.

Сега се оказва, че в учебниците на пет издателства има фрапиращи пропуски.

Обръщаме се към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев да предприеме необходимите мерки да бъдат отстранени пропуските в тези учебници. И в тях да бъде направен обективен прочит на позорните факти от времето на социализма.

Като демократична държава, член на Европейския съюз, не трябва да допускаме в българското образование да се мълчи за Държавна сигурност и за  репресиите срещу земеделците, срещу демократите, срещу инакомислещите политици и интелектуалци, за гоненията срещу църквата.

Вярваме, че управляващите, в лицето на ПП ГЕРБ, за които Образованието е първостепенен приоритет, няма да допуснат опита за подмяна на истината за тоталитарния режим у нас.

Призоваваме министъра на образованието да инициира приемането на правила, които да не позволяват едни и същи събития и факти да бъдат представяни по различен начин в различните учебници.

Важно е младите хора в България да знаят истината за същността на комунизма и неговата репресивна машина. Тя е необходима за тях и за цялото българско общество, за да има то имунитет срещу тоталитарната държава и да не позволява това отново да се случва.

Тази истина е един от темелите на българската демокрация, която трябва да отстояваме всеки ден.”

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов