|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
СДС: Призоваваме министър Вълчев да не допусне подмяна с истината за комунизма в новите учебници по история ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Събота, 22 Юни 2019 14:58

alt
Съюзът на демократичните сили разпространи днес в страницата си в интернет декларация за скандала с опита да бъде подменена истината за комунистическия режим в част от новите учебници по история за 10-ти клас. Така СДС стана втората политическа партия след „Обединени земеделци, която излиза със специална позиция и призовава министърът на образованието и науката да не допусне подмяна на истината на тоталитарния режим в част от учебниците. Сайтът desebg.com публикува позицията на съюза:

 

Позиция на СДС

„Съюзът на демократичните сили изразява възмущението си от начина, по който е представен комунистическият режим в някои от предложените учебници по история за 10 клас.

Подкрепяме българските учители, които са сигнализирали за премълчаването на важни факти за режима, подкрепяме разследващия журналист Христо Христов, който от години поддържа паметта за зверствата на комунизма жива, подкрепяме проф. Евелина Келбечева и всички учени и общественици, които се противопоставят на този опит за подмяна на историята ни.

Комунизмът трябва да бъде изучаван с цялата истина за него – репресиите, зверските убийства, униженията, насилственото отнемане на собствеността, лагерите на смъртта, всесилната Държавна сигурност, почернила не един живот, ролята на комунистическата върхушка, обвързаността й не само с репресиите, но и с престъпни икономически схеми под чадъра на държавата.   

Истината за комунизма е важна именно заради младите хора, които не знаят и не помнят.  Нещо повече – съвременните наследници на този режим – БСП и техните поддръжници, се опитват да го представят носталгично като безгрижно и сигурно време, когато всички са били равни и щастливи.

Тревожен е фактът, че вероятно успяват, защото на черните дати за поклон пред жертвите на комунизма, младите хора са малцина. Те не могат да си представят цялото измерение на режима, затова трябва да научат истината. Грозна, тежка, но част от националната ни история!

Призоваваме министър Красимир Вълчев да не допусне подмяната и да потърси съдействието на обективни историци, които да подготвят учебното съдържание за този период.

Младите хора на България имат право да знаят истината, за да не допускат да бъдат манипулирани от наследниците на тези, които извадиха България от демократична Европа, поставиха я зад Желязната завеса и я върнаха в развитието й десетилетия назад.”

 

От вчера фондация „Истина и памет” инициира петиция за недопускане на за недопускане на подмяна на факти и събития от комунистическия период 1944-1989 г. и прехода към демокрация или за манипулативното, подвеждащо и тенденциозното им представяне в новите учебници по история и цивилизации за 10-ти клас, която бързо набира подкрепа и която може да подкрепите – ТУК.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов