|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Министър Вълчев отказа да утвърди новите учебници по история, връща ги за корекции на издателствата ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 25 Юни 2019 19:58

alt

Утвърждаването на новите учебници по история за 10 глас, част от които са пълни с изопачени и манипулирали факти за периода на комунистическия режим, няма да бъдат утвърдени на този етап.

Това стана ясно днес от изявление на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Не са утвърдени в момента новите учебници по история. Направени са препоръки към издателствата д аги коригират”, обясни той.

Преди седмица сайтът desebg.com първи даде гласност на скандала с опита в част от новите учебници комунистическият режим да бъде представен с пропуснати важни факти, други изопачени, а трети манипулирани.

За това основателят на сайта журналиста Христо Христов беше сигнализиран от бедни учители от страна.

Фондация „Истина и памет” веднага внесе становище в Министерството на образованието и науката срещу опита да бъде подменена историята, както призова за недопускане не тези учебници и няколко дни по-късно откри петиция за това.

На този етап обаче няма яснота какви препоръки МОН е направило и дали издателствата ще се съобразят с тях.

Министър Вълчев припомни, че през миналата година беше утвърдена нова програмата по история за десети клас. Тази програма обхваща цялата история на България, всичките периоди, включително и най-новата история, като за първи в нея бе обесобен нов раздел за периода 1944-1989 г.

„През миналата година стана дискусия, че сме акцентирали върху социалистическия период, че по-подробно сме изписали елементите на режима, като репресивен апарат, „Народен съд”, Държавна сигурност, включен е и „Възродителният процес”. Тази програма, ние, я защитихме тогава. Няма как все пак, това време, ние, сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим”, допълни още Вълчев.

По думите му все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности и историята е един от предметите, който формира отношение на учениците към света. „И тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците”, коментира още министър.

Той обясни, че учебниците се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства и се предлагат за одобрение на Министерството на образованието и науката от издателствата.

„Тези учебници са минали оценката на оценителите и на учителите, получили са положителна оценка, но това, което видях и колегите, това, което са видели тези историци, които са реагирали, е че има минимизиране на някои факти, има недостатъчен акцент на тези базови характеристики на периода и на режима. Има също така опит да се даде положителен акцент върху други - не толкова съществени елементи. Има и няколко откровено провокативни текста и за това съм дал препоръки на издателствата да ги коригират”, заключи Вълчев.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов