|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Официалният орган на Руската федерация забърка фалшива новина за комунистическия режим в българските учебници по история ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 19 Август 2019 21:46

alt
Официалният орган на Руската федерация „Российская газета“ забърка фалшива новина за промените в раздела за комунистическия режим в новите български учебници по история за 10 клас.

В статия под заглавие „В България преписаха учебниците по история под идеологията на евроатлантизма” електронната страница на органът на руското правителство (rg.ru) „информира” своите читатели за случилото се в България.

Статията е 15 август тази година и се е появила веднага след новината в България от 14 август, че министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е одобрил учебниците и на петте издателства по история за 10 клас, след нанесени сериозни корекции в текстовете в разделите за комунистическия режим (1944-1989) и за прехода.

За руското правителствено издание обаче не е това новината. Авторът на публикацията Александър Саможнев е посочил, че „Министерството на образованието на България разпореди учебниците по история за горните класове да бъдат преписани”.

Това е новина, но от 25 юни, когато министър Вълчев обяви, че няма да утвърди учебниците и поиска от издателствата да нанесат множество корекции.

„По разпореждане на властите комунистическият режим в периода от 1944 до 1989 година е обявен за „престъпен“, пише още официалният печатен орган на правителството на Руската Федерация, чиято статия беше разпространена у нас от агенция „Фокус”.

И това е фалшива новина, тъй като руското издание по никакъв начин не информира, че в учебниците е поместена липсващата дотогава информация, че тоталитарният режим на БКП е осъден като престъпен със закон на българското Народно събрание още през 2000 г.

„С инициативата за преразглеждане на учебниците излезе професор Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград, както и журналистът Христо Христов, който влиза в комисията за новите учебници”, пише руският правителствен сайт.

И в това изречение се съдържа манипулация, тъй като посочените Евелина Келбечева и Христо Христов представляват фондация „Истина и памет”, която сезира министъра на образованието за съществените пропуски в новите учебници в раздела за комунистическия режим на 18 юни 2019 г.

Нито един от двамата не е влизал в „комисия за новите учебници”, нито е била съставяна такава, както твърди „Российская газета“.

„За повод послужиха уж постъпили в комисията „обръщения на учители, несъгласни с оценките на дейността на Българската комунистическа партия“. В тази връзка е добавена информация за репресивната политика на комунистите, за политическите затворници и икономическите кризи, предизвикани от големия външен дълг”, пише още в руското издание.

И тук то предава превратно фактите, а те са, че учители от страната информираха журналиста и изпълнителен директор на фондация „Истина и памет” Христо Христов за някои от най-фрапантните манипулации в някои от новите учебници. Очевидно за руското издание това не удобно да се приеме за истина.

То обаче се позовава на малко познат сайт и анонимен български сайт „Рикошет”, който е посочил , че от 2018 г. е „проект на независими журналисти, търсещи правотата в манипулираното медийно пространство”.

„Российская газета“ цитира статия от този сайт от 24 юни 2019 г. под заглавие „Кого заблуждавате, господа“, в която е написано, че
„по всичко изглежда, че управляващата партия ГЕРБ се ръководи от пещерен антикомунизъм” и че министърът на образованието Красимир Вълчев похвали „гражданската позиция“ на дейците от Американския университет“.

„Российская газета“ е преписала повечето от статията на този нов сайт, в която се казва, че „младото поколение няма да бъде информирано за мащабната програма за индустриализация, в хода на която ръстът на промишленото производство възлиза на повече от 22%. При социализма България стига световни показатели в селското стопанство и в строителния сектор. Въведено е безплатно здравеопазване и образование. Всички българи си купуват апартаменти, а сега това може да направи само 10% от населението”.

„Учителите ще вият от негодувание заради новата учебна програма. Но едва ли ще се осмелят да възразят, защото веднага ще бъдат причислени към „червените ренегати“. Това е положението в България със свобода на съвестта и с учебниците, от които половината история на страната е изхвърлена“, завършва материалът в „Российская газета“, която мисто и просто е преписала текста от въпросния неизвестен сайт, публикуван преди почти два месеца.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов