|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Строго секретно от особена важност!: Докладът за прочистване на досиетата на ДС от януари 1990 г. ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Оперативен отчет
Написано от Христо Христов   
Неделя, 12 Февруари 2012 12:29

Сайтът Държавна сигурност.com публикува докладната записка рег. №ІV-68, утвърдена от министъра на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев на 25 януари 1990 г. с която е поставено началото на тайното прочистване на досиетата в МВР.

Върху документа е поставен най-високия гриф за секретност – „Строго секретно от особена важност”.

Докладната записка има пряко отношение по въпроса за това как са създадени т. нар. картотекирани сътрудници и агентите с прочистени дела в архивите на ДС.

През 1997 г. Конституционният съд (КС), в чийто състав участват трима бивши сътрудници на ДС, скри от обществото имената точно на тези агенти. Това стана, след като КС обяви за противоконституционен текст от тогавашния закон за досиетата, по който те трябваше да бъдат публично огласени.

В мотивите си мнозинството от конституционните съдии заемат тезата, че наличието на картон с име на съответно лице не е достатъчно доказателство за агентурна принадлежност.

По този начин се прокарва твърдението, че в системата на ДС е било възможно фабрикуването на досиетата.

Умишлено или не обаче КС изобщо не е разгледал документалните свидетелства, разкриващи по каква причина и по какъв път част от агентите на ДС са станали „картотекирани сътрудници”.

.

 

Точно такова документално свидетелство е строго секретната от особена важност докладната записка, утвърдена от министър ген. Атанас Семерджиев. Тя е изготвена от дългогодишния началник на ІІІ отдел на ДС (архива) ген. Нанка Серкеджиева и е предложена за утвърждаване на Семерджиев от зам.-министъра на вътрешните работи ген. Стоян Савов, отговарящ ресорно за разузнаването и архива във вътрешното министерство.

Сайтът Държавна сигурност.com обръща специално внимание на този документ, тъй като той има първостепенно значение за правилното разбира за причините за създаването на т. нар. картотекирани сътрудници при предстоящото дело в КС, по което се атакува текста от закона за досиетата, даващ право на комисията обявява от края на 2006 г. всички агенти с прочистени досиета.


ОЧАКВАЙТЕ ОТ ПОНЕДЕЛНИК ПОРЕДИЦАТА: КАК БКП И ДС ПРОЧИСТИХА ДОСИЕТАТА ТАЙНО ОТ ОБЩЕСТВОТО

 

 

Премини към втория секертен документ, с който е продължена операцията по прочистването на досиетата - тук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов