|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В края на януари 2013 г. излизат първите агенти – кредитни милионери ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Отваряне на архивите на ДС
Написано от Христо Христов   
Събота, 05 Януари 2013 16:23


altНай-вероятно в края на настоящия месец комисията по досиетата ще обяви първото си решение от глобалната проверка за сътрудниците на тайните комунистически служби сред кредитните длъжници.

Това заяви в предаването „Лице в лице” на Би Ти Ви Екатерина Бончева, член на комисията по досиетата. В предаването (от 3 януари 2013 г., четвъртък) бяха дискутирани различни въпроси, свързани с бившата Държавна сигурност и нейното наследство. Един от тях е дали досиетата ще дадат отговор каква е ролята на ДС в незаконното забогатяване, благодарение на ползването на необезпечени кредити през първите 16 години на прехода в България.

Според Екатерина Бончева досегашните проверки на комисията са показали, че средно около 10 процента от ръководствата на различни институции са свързани с ДС. Изключение правят ведомства като МВР и МВнР. Тя посочи, че комисията трябва да идентифицира хората на ръководни длъжности в над 10 000 дружества, които присъстват в списъка на БНБ за кредитните длъжници от 1997 г. Това означава, че се очаква проверката да обхване около 50 000 души.

.


„Отсъствието на политическа воля и граждански натиск са двете причини за късното отваряне на досиетата”, заяви Бончева в отговор на въпрос на водещите. Тя посочи, че колкото и да са унищожавани досиетата при министър Атанас Семерджиев в началото на 1990 г. в архивите са запазени два основни източника на информация за досиетата – регистрационните дневници и картоните за регистрация. „Нямам съмнение за агентурната обвързаност на нито едно лице, чиято принадлежност комисията по досиетата е обявила”, беше категорична тя.

Бончева потвърди мнението на водещия Димитър Цонев, че една от причините за късното разкриване на досиетата е, фактът, че прекалено многото агенти на ДС са влезли във властта след промените през 1989 г. и че те са били зависими.

Тя определи като изключително важно решението на Народното събрание, което по предложение на ГЕРБ прие неотдавна да се извърши проверка за принадлежност към ДС и на участниците в общинската и държавната приватизация.

По думите й с проверката на приватизаторите и на кредитните милионери започва да се оформя икономическата част от прехода. Водещият Димитър Цонев репликира, че не всъщност става въпрос за икономическия грабеж по време на прехода.

„След промените през 1989 г. започна демонизиране на органите на Държавна сигурност”, бе мнението на о. р. полк. Чавдар Петров, бивш зам.-директор на Национална служба „Сигурност” (НСС), другият участник в предаването. Той припомни съществуването на чл. 1 от Конституцията на НРБ, според който БКП има ръководна роля. „Държавна сигурност пазеше държавата”, каза той, добавяйки че тогава нямало корупция, проституция, контрабанда.

Всички в студиото обаче му опонираха, а Димитър Цонев дори посочи, че при комунизма 90 процента от проституцията е била легална, а всички проститутки са се е водила на регистрация в ДС.

„Не Държавна сигурност е демонизирана, а Държавна сигурност е демонизирала държавата”, опонира Бончева. По думите й това е така, защото онова, което е правила ДС със съдбите на хората е извън човешкото разбиране. „Системата е била ужасяваща и няма защо да се заблуждаваме, че е служила на държавата. Тя е създадена по съветски модел. И след унищожаването на опозиционните партии е всявала страх в обществото”, мотивира се членът на комисията по досиетата.

Вероятно защото Чавдар Петров, освен като офицер в НСС, е имал кариерно развитие и в ДС, той изрази тезата, че отваряне на досиетата заплашва националната сигурност.

„Тази „песен” за застрашаване на националната сигурност ние я слушаме от 2006 г.”, заяви Екатерина Бончева. Тя припомни първата международна конференция на комисията, на която присъства и Мариане Биртлер, тогавашен директор на комисията за архивите на ЩАЗИ. „Всички представители на комисии от другите бивши страни от т. нар. социалистически лагер бяха категорични, че отварянето на досиетата на тайните комунистически служби не застрашава националната сигурност на съвременните им държави”, посочи Бончева.

Чавдар Петров обясни, че България е била член на Варшавския договор и противници на НРБ са били съседни страни като Турция и Гърция. Бившият офицер от контраразузнаването отрече да има връзка между кредитните милионери и Държавна сигурност. Той заяви, че държавата е била разграбена. „И този грабеж започна с обявения мораториум върху плащането на външния дълг от Андрей Луканов”, посочи той.

Бившият зам.-директор на контраразузнаването разкри, че в началото на 90-те години Емил Хърсев, тогава подуправител на БНБ, не е допуснал НСС да извърши проверка на авоарите на БНБ, въпреки, че службата е разполагала оперативна информация за злоупотреби.

„След това дойде проблема със спекулата. Беше направен изкуствен дефицит.
Задграничните дружества не бяха източени, а приватизирани по втория начин”, бе мнението на Чавдар Петров.

Той даде пример с наскоро обявения от комисията по досиетата за агент на ДС бизнесмен Маргарит Тодоров, който по данни на НСС е заграбил 4 млн. британски лири, от едно от задграничните дружества на бившето външнотърговско обединение „Винимпекс”.

Според Бончева, казаното от Петров е потвърждение на тезата, че през годините на прехода голяма част от властта е била в ръцете на сътрудници на ДС.

Тя даде пример с последното разследване на журналиста Христо Христов за кражбата на „История славянобългарска”, което показва важността архивите на ДС да бъдат проучвани и което е контрапункт на тезата, че всичко в архивите било унищожено. „Винаги някъде в архивите остава следа и в случая с кражбата на Паисиевата история Христо я намери в досиетата на двама от обявените митрополити – агенти Кирил и Натанаил”, аргументира се Екатерина Бончева.

Тя разкри, че Първо главно управление на ДС е направило опит да открадне и царския архив на Симеон Сакскобургготски чрез разработката „Корона”, но не е успяло и през 1990 г. се е отказало. Тя отбеляза, че основният човек в тази разработка е закрилян досега от отменения доскоро параграф 12, но сега неговата принадлежност ще бъде обявена.

По думите на Чавдар Петров законът за досиетата пречи за работата и на сегашните служби, които не можели да привличат източници, агентура.

Според Екатерина Бончева законът за досиетата е спрял нашествието на сътрудници на ДС във властта. Тя даде пример извършването на предварителни проверки от страна на  президентът Росен Плевнелиев, проверил администрацията на „Дондуков” 2, а също така и ползването на предварителна проверки на кандидати при назначаването на ръководни длъжности в МВР, или на кандидати за участие в избори от партии като ДСБ, СДС и ГЕРБ.

В самия край на предаването бившият офицер от НСС предложи комисията по досиетата да бъде закрита, а спестените пари от бюджета й да бъдат дадени на майките с деца. Идеята беше определена от самите водещи като спекулативна.

Цялото предаване може да гледате на адрес: (http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/82349961-Ima_li_vrazka_mejdu_DS_i_bogatstvoto.html).
 

 

Коментари 

 
0 #6 svetlan 2013-01-13 05:43
Моите сътрудници установиха с абсолютна достоверност,че повечето от новите книги,предавани я,анализи и изследвания на комунистическия режим се издават и изработват от хора,които са с висок ценз(ранг дори),известни са сред определени среди,но целенасочено не посочват комунистическат а сган и известните комунистически функционери,как то и тези от ДС,като главни виновници и престъпници. Както Г-жа Бончева,така и проф. Ивайло Знеполски,Иван Гаджев,Георги Марков и мн. други,напълно пренебрегват БКП,ДС и комунистическия режим,както и основния фактор ,диктуващ задачите на посочените,а това е Съветския Съюз.Говори се за миналото с голяма "ангажираност",критичност,отг оворност,но не се посочват горните фактори. Все едно да се говори за страданията на българския народ до Освобождението му от Русия,а да не се говори за Турция и турските власти и издевателства. Този "принцип" няколко пъти бе демонстриран и от Президента Г-н Плевенлиев.
Това са различни,съврем енни похвати от страна на новокомунистиче скат а пропаганда и манипулация.
 
 
+1 #5 svetlan 2013-01-06 06:36
И друго,драги Любо,Г-жа Бончева не каза каква е основната цел за работата на тази комисия. Явно има материали,които ще се разсекретяват поне още две -три петилетки. Ама каква е ползата и за кого,все пак много пари се харчат,та да се унесем в небитието сa тези архиви,а комунистическат а паплач да си живее живота.
 
 
+2 #4 svetlan 2013-01-06 04:32
Да,това предаване бeше поредния театър за разконцетрация на истинските оценки на комунистическия режим. Какво прави впечателние:
- нито водещите,нито гостите не казаха какво е това ДС
-никой от тях не каза кога и защо е създадена ДС
-никой не каза КОЙ е създал ДС
-никой не каза,кой е ръководил ДС и на кого е била подчинена-на друга държава и нейната съответна служба
-никой не каза какви са били целите на ДС,в рамките на МВР
-никой не спомена думата КОМУНИЗЪМ
-никой не спомена БКП
-никой не спомена за съветската окупация като следствие от Съветско-Българската война
-никой не спомена за болшевизацията на страната
-никой не спомена за репресиите на ДС след преврата от Девети. Всъщност,само Г-жа Бончева припомни за ликвидация на опозицията
-никой не каза за строителството на социализма и комунизма и че ДС се е считала за отряд(стоманен юмрук) на БКП по пътя на комунистическот о строителство,ко ето не се реализира. Сиреч,ДС е вършела дейности,които се оказаха ялови,лъжливи и престъпни.
- никой не каза,че ДС е реализрала безброй ограничения на правата и свободите на хората.По пътя на насилието
-никой не отвори дума за структурата на ДС-управлния,отдел и,отделения,как то задачите,които са изпълнявали съответните поделения.
Излезе в крайна сметка,че ДС няма нищо общо с БКП,Политбюро,Ц К,както и със Съветкия Съюз и КГБ. Все едно ДС е някакво нормално творение,или е внесено от далечна страна.
А госта-комунист се отплесна,че по времето на ДС не е имало проституция и корупция. Много е интересно как той свързва проституцията със задачите на ДС и комунистическия режим. Той бил служил на страната и народа си,което индиректно означава,че се е борил простив проституцията и корупцията Комуниста отиде съвсем назад и свърза косвено ДС с турското робство и че Турция ни е била враг. Но Турция си е същата както по времето на ДС,така и след разформированет о на ДС и комунистическия режим. При това,съвременна България е съюзник на Турция в рамките на НАТО,където ни включиха самите комунисти.Да,ама турското робство няма никакво отношение нито към Република България,нито към НАТО.То си е част от историята.


По всичко изглежда,че борба с комунистическат а сган е невъзмоно да започне,дори не 13км,а един милион и 130 километра и 13 метра да се съставят архив и анализи към тях.


При това,самата тема на предаването е заблуждаваща. Свързват ДС само с т.нар. "кредитни милионери". Да,ама милионер не е юридическо понятие. Ами за НЕкредидитните милионери,или тези,които не са милионери.Кой ще докаже кой е милионер,или не е милионер. И кой кредитен,а кой не е кредитен милионер. Критерия "милионер" e състав,предпост авка за престъпление...

Ама то има много повече крадци сред комунистите и ДС,които не са милионери,тях какво да ги правят. Аз съм откраднал 999 хиляди и 999лева,което означава,че мен или няма да ме проверяват,или ако ме проверят,ще установят,че НЕ СЪМ МИЛИОНЕР с тези пари ,които не са достигнали границата за прверка и съдебно дирене-следствие и съдебен процес.

Следователно,вс ички,коио са крали,лъгали,ма мили и пр. и техните доходи-присвоявания са под ЕДИН МИЛИОН,не подлежатъ на наказателно производство и порицание.


И всичко заспива,всичко си е по места. Госта-комунист пък има наглостта да оправдава БКП и ДС единствено с Луканов,който беше убит от своите комунисти(както и Трайчо Костов)и няма как да се защити.Само един Луканов е виновен от БКП/БСП,други около него не е имало. И всички други в студиото негласно се съгласяват,вклю чително и Г-жа Бончева,която играе ролята на полуантикомунис т.Комедия,пълна комедия....
 
 
-2 #3 luba6a2011 2013-01-05 22:31
ей къде е заровено кучето!!! - Защо ние няма да разберем кои са кредитните милионери?

- - Защото съществува това разделение между „публични длъжности” и „публични дейности”, заради този текст не се проверяват и оповестяват и журналисти, инвестиционнни посредници, синдици, магистрати, банкери, заемали тези постове преди 2006 г. Голяма част пък от тези „герои на прехода” просто бяха избити… Но ще се отчете поредното „тежко” решение…/ В интерес на истината след време управляващите направиха промяна в закона .../

- - Казваш – Повече от цинично звучи намерението на сегашната комисия да се трансофрима в Институт по национална памет?

- - Неразказаното ни минало оставя все още в живота ни символните означения на една мрачна епоха – Страхът, Терорът, Контролът, Имитацията, Несвободата, Лъжата, Абсурдът. Тези идеологически и психологически маркери, характерни за всяка тоталитарна епоха, продължават да битуват в дебрите на осакатената ни национална психология. Преодоляването на наследството от комунизма е дело, преди всичко, на освободени от страховете души! Гражданският сектор е тотално изключен от този прочит на миналото, докато партийните администратори, т.е Комисията още от сега се въртят да си осигурят доживотно присъствие в следващата държавна хранилка. Това паразитиране върху страданията е отвратително, несправедливо и дори зловещо.
Светлане,чети, братко...една нация със седедм вековен стаж никога няма да бъде свободна :oops:
Това,по-горе,го копирах от блога на Торос,надявам се ,че той няма да ми се сърди...само исках да споделя с аудиторията на този сайт какво пишат други,които НИКОГА няма да видят шанса да бъдат публикувани в публичното пространство ;-)
 
 
0 #2 toross 2013-01-05 21:47
:D :D :oops: Щом Бончева е в Комисията, щом пак тя е част от решенията , аз лично поставям действията под въпрос - toross.blog.bg/.../...
 
 
-1 #1 luba6a2011 2013-01-05 19:23
имам усещането, че в Чалгария живеят хора с явно неразвити умствени способности,кои то промиват мозъците на останалите...как може да сложиш такова заглавие и на кого служи то? ''има ли връзка между ДС и богатството ''.Ха да видим кой от умните дечица ще отговори правилно...не само че ДС ви шиба,би,убива и парализира като мислещи същества,ами и 23 години след уж ''разпускането му ''пак няма кой да зададе един правилен въпрос.Всъщност има,и те са няколко,ама ги мислят за луди...параграф 22...Светланееее
бившият офицер(сега какъв ли е) има право-тези неща трябваше да се свършат веднага след превратЪт,но кой да го направи-половината СДС беше бъкано с предатели,внедр ени от същото ДС, и тн...мда...ДИАГНОЗИТЕ СА ВЕРНИ,но няма лекари :oops:
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов