|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
На 1 юни ще се проведе годишното честване в памет на жертвите на комунистическия лагер „Белене“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 22 Февруари 2024 17:14

alt

 

На 1 юни 2024 г., събота, от 11.30 часа на бившия Втори обект на лагера „Белене“ на остров Пресин на река Дунав часа ще се състои традиционното годишно поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в най-големия наказателен лагер за политически противници на БКП в България.

Това реши Инициативната група, сформирана за подготовката и провеждането на събитието.

Тя се състои от граждани, общественици и организации, които доброволно са се включили в нея, за да работят безвъзмездно по организацията на поклонението (виж пълен списък на членовете на ИГ по-долу).

Инициативната група се създава по предложение на фондация „Истина и памет“ и обединява усилията на хора и организации за опазване на паметта за жертвите на комунистическата диктатура на лагера „Белене“ и предаването ѝ на следващите поколения.

продължава>
 
БНТ почита паметта на бившата лагеристка при комунистическия режим Цветана Джерманова ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 21 Февруари 2024 14:26

 

alt

 

БНТ ще почете паметта на починалата на 19 февруари 2024 г. Цветана Джерманова – последната доскоро жива лагеристка, преминала през комунистическите лагери „Ножарево“, „Босна“ и „Белене“, като излъчи документалния филм за нея утре, 22 февруари 2024 г., четвъртък от 20.00 часа по БНТ 2.

Това съобщи за desebg.com Катя Атанасова, продуцент на документалната поредица „Отворени досиета“ на БНТ, посветена на жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Документалният филм с Цветана Джерманова бе заснет и излъчен през 2017 г. като един от 6-те филма във втория сезон на „Отворени досиета“.

В него родената в село Лесковец, Пернишко през 1928 г. Джерманова разказва за увличането си по идеите на анархистите, което става причина след 9 септември 1944 г. да не ѝ бъде разрешено да продължи образованието си във висше учебно заведение.

продължава>
 
Отиде си последната лагеристка от „Белене“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 20 Февруари 2024 20:14

alt

 

На 19 февруари 2024 г., понеделник, е починала Цветана Джерманова, която до вчера беше последната жива лагеристка в най-големия лагер за политически противници на БКП – „Белене“.

Новината за кончината ѝ съобщи фондация „Софийска платформа“ на своята страница във Фейсбук.

„Майка ми си отиде неочаквано, до последно беше енергична и активна“, заяви пред desebg.com дъщеря ѝ Елза Иванова. На 20 март тази година Цвета Джерманова е щяла да навърши 96 години.

Сбогуването с бившата лагеристка по време на комунистическия режим ще се състои в родното ѝ село Лесковец, Пернишко, на 23 февруари 2024 г. от 13 ч.

 

По идеите на анархистите

Цветана Джерманова е родена през 1928 г. в село Лесковец, Пернишко в семейство на занаятчия.

Като ученичка се увлича от идеите на анархистите, които имат силно влияние в Пернишкия край.

продължава>
 
„Белязан доживот“ – разказ за разправата на „народния съд“ в Хасково и дамгосването на „бившите хора“ и семействата им в провинцията ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 18 Февруари 2024 13:10

alt

 

В библиотеката на desebg.com представям книгата „Белязан доживот“ – спомени на полицейския служител Здравко Шейтанов 1944-1960 г.

Автор на книгата е Веселина Узунова, асистент в Института за исторически изследвания на БАН и главен уредник в Регионалния исторически музей в Хасково. Книгата е издание на издателство „Проф. Марин Дринов“ – БАН.

Веселина Узунова е известна със събирането на спомени на жертвите на комунистическия режим в Хасковско, както и с проучвания на регионалния държавен архив в тази посока.

Тя е инициатор на различни събития в Хасково, свързани с преосмислянето на тоталитарното минало.

Също така е и автор на публикации за съдбата на жертви на диктатурата на БКП, поместени и на desebg.com. С настоящата си книга тя прави важна крачка в утвърждаването си като изследовател на периода 1944-1989 г.

Книгата „Белязан доживот“ не представлява само спомените на полицейския служител до 9 септември 1944 г. Здравко Шейтанов.

Тя е синтез между неговите спомени, обхващащи периода 1944-1960 г. и авторовия текст за събитията в Хасково, откъдето е Шейтанов и където работи, а също така и фактическото положение в национален мащаб, предхождащо Деветосептемврийския преврат през 1944 г. и месеците след това – период през който започва да функционира т. нар. народен съд.

Без предложената от Веселина Узунова рамка голямата картина на комунистическият терор няма да бъде така видима, ако книгата съдържаше само и единствено спомените на бившия полицейски служител.

продължава>
 
Каспаров: Дори сянката на Навални е страшна заплаха за режима на Путин ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 16 Февруари 2024 20:47

alt

 

Сайтът desebg.com препечатва интервюто с руския опозиционер Гари Каспаров, дадено за информационния портал „РБК-Украйна“ по повод смъртта на руския дисидент и политически затворник Алексей Навални в една от най-северните наказателни колонии на територията на Руската федерация, за която Москва съобщи днес (16 февруари 2024 г.).

Desebg.com припомня, че Навални бе лидер на партията „Бъдещето на Русия“, на която режимът на Путин отказа регистрация през 2019 г. Той е основател на Фонда за борба с корупцията, а също така поддържаше блог на своето име с подзаглавието „Последната битка между доброто и неутралността“. През 2019 г. Кремъл обяви антикорупционния фонд на Навални за „чуждестранен агент“.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 132
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов