|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Хората, които работиха безвъзмездно, за да се случи годишното поклонение в лагера „Белене“ 2024 ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 22 Юни 2024 13:30

alt

 

След списъка на дарителите сайтът desebg.com публикува и списък на хората, работили доброволно и безвъзмездно за подготовката и провеждането на годишното поклонение в памет на жертвите на концлагера „Белене“, което се състоя на 1 юни 2024 г. на остров Персин. Една част от хората са членове Инициативна група за подготовка на събитието, сформирана през март 2024 г. на доброволен принцип.

продължава>
 
Отиде си още един лагерист от „Белене“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 20 Юни 2024 16:32

alt

 

След продължително боледуване на 19 юни 2024 г. в Истанбул е починал Мюджедин Мехмедов Сюйлеманов, бивш лагерист от последния период на концлагера „Белене“ (1984-1987).

Тъжната новина съобщиха за desebg.com от гражданската организация „Справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите“, обединила бившите лагеристи в „Белене“ по време на насилствената смяна на имената от БКП начело с Тодор Живков и техните близки.

Мюджедин Сюйлеманов е роден на 11 февруари 1948 г. в гр. Кърджали. Работил е в сферата на общественото хранене.

През 1985 г. е въдворен в лагера „Белене“ без съд и присъда, след като е арестуван в гр. Разград, където тогава е живял.

Погребението му ще бъде в петък, 21 юни 2024 г. в Истанбул.

Главният редактор на desebg.com Христо Христов поднася своите съболезнования на семейството на Мюджедин Сюйлеманов.

продължава>
 
Героизмът на горяните не е забравен: Почетоха ги в Сливен ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Неделя, 02 Юни 2024 17:23

alt

 

Наследници и родственици на сливенските горяни почетоха днес паметта им, поднасяйки цветя на паметника на участниците в горянското антикомунистическо движение в центъра на Сливен.

Сливенските горяни се почитат в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, тъй като на 1 срещу 2 юни 1951 г. Втора сливенска чета, възлизаща на 106 души и ръководена от Георги Маринов Стоянов – Търпана, влиза в тежко сражение с 13-хилядна армия от части на МВР и войска, при което загиват над 40 горяни.

На тази дата вече повече от 20 години роднините и близките на горяните от Сливенско и Ямболско поднасят венци и цветя пред паметника с имената на загиналите горяни от Втора горянска чета и отдават едноминутно мълчание.

Скромният паметник на горяните в центъра на Сливен е поставен по инициатива и със средствата на Съюза на репресираните в града през 2001 г.

Открит е от тогавашния вицепрезидент Тодор Кавалджиев, земеделец и бивш лагерист в „Белене”, политически затворник по времето на комунистическия режим, излежал 11 години в затворите в Пазарджик и Плевен (1952-1963).

 
Проф. Пламен Павлов: 24 май е повод за злоупотреба от великоруската пропаганда, опит да се унижава България ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Мая Стоянова, Faktor.bg   
Петък, 24 Май 2024 09:03

alt

 

 

Desebg.com препечатва от сайта Faktor.bg интервюто на Мая Стоянова с историка проф. Пламен Павлов по повод днешния празник Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура. „Празникът на Кирил и Методий има старинни корени и е мост от Средновековието към Възраждането, към настоящето и бъдещето“, казва проф. Павлов. По думите му кръгът около Румен Радев, лансиращ проекта „3-ти март“, е де факто „Анти-24 май“. „Игнорирането на българското наследство, което за средновековните руски, украински, беларуски книжовници е факт, днес се е превърнало в стратегия за самовъзвеличаване и вбиване на клин между култури и държави“, заявява известният историк и родолюбец.

продължава>
 
От трети опит: Има победител в конкурса за възстановяване на Военния мемориал, който комунистите разрушиха ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 15 Май 2024 17:01

alt

 

„Изключително съм щастлив, че третият подред конкурс е успешен и има победител! Паметта на нашите войни, паднали за свободата и независимостта на Отечеството ни, ще бъде отново възстановена!“

С тези думи в профила си във Фейсбук евродепутатът Андрей Ковачев анонсира новината от днес, че има определен победител в открития архитектурен конкурс за идеен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, който е организиран от Столична община – направление „Архитектура и градоустройство”.

Ковачев подчерта работата на бившия кмет на столицата Йорданка Фандъкова и на главния архитект Здравко Здравков, за да се стигне дотук.

В същото време той отбеляза огромните спънки, които са преодолени и други такива от хора, „които се противопоставяха на това родолюбиво дело с всевъзможни аргументи.“

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 136
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов