|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ПГУ
ДС и КГБ се опитвали да вбият клин между Западна Европа и САЩ с активни мероприятия ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 22 Април 2024 17:51

alt

 

Държавна сигурност е участвала през 80-те години на ХХ век в серия от активни мероприятия на съветския КГБ, чиято цел е била да всее разединение между Западна Европа и САЩ в последното десетилетие от Студената война.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Сътрудничеството със съветските другари за 1981-1981 г. по направление САЩ и НАТО и бъдещата съвместна дейност.

Документът е на Първо главно управление на ДС и е от октомври 1982 г. Информацията в него разкрива конкретни активни мероприятия (АМ), които по своя характер са дезинформационни операции в различни страни от Западна Европа и в страни-членки на НАТО като Гърция, например.

Въпросните активни мероприятия са аналог на съвременната дезинформационна кампания на Путинова Русия, с която той се стреми днес да разедини съюзниците в Северноатлантическия пакт и да подкопава основите на демократичния свят.

продължава>
 
ПГУ-ДС подготвяло специални групи за терор, дивесии и всяване на паника ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Петък, 05 Април 2024 17:32

alt

 

Първо управление на Държавна сигурност (от 1969 г. по подобие на КГБ Първо главно управление на ДС, б.а.), извършващо разузнаване зад граница, е подготвяло т. нар. специални агентурни групи, чиято цел е била извършването на терор, диверсии, всяване на паника и разпространение на дезинформации (фалшиви новини).

Това става ясно от документ на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретни Основни положения за организацията на работата по линия на „специалните групи“ на Първо управление на ДС (разузнаването) от 1963 г.

От него се разбира, че работата по линия на „спец групите“ не е централизирана, а е водена от линейните отдели в Първо управление на ДС и от окръжните управления на МВР-ДС по места.

Неудовлетворително е, че е извършен определен подбор на агенти, които да работят при усложнена обстановка в съседните натовски страни Турция и Гърция.

продължава>
 
Комунистическият режим се страхувал от ядрената мощ на САЩ и НАТО ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 21 Март 2024 19:36

alt

 

Комунистическият режим в НРБ, както и този в СССР се страхувал от ядрената мощ на САЩ и НАТО.

Това разкриват множество документи от архивите на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява Ориентировка-задание относно подготовката на САЩ за война и признаците за своевременно разкриване на подготовката за ракетно-ядрено нападение.

Документът е на Първо главно управление на ДС (разузнаването) от 1982 г. и носи подписа на тогавашния зам.-началник на ПГУ-ДС ген. Владимир Тодоров.

Ориентировката е изпратена на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) и в нея се излагат характерни белези от дейността на специалните служби на САЩ и НАТО, които биха могли да предвещават за подготовка за ракетно-ядрено нападение.

продължава>
 
Би Би Си знаела, че комунистическият режим в България се опитвал да заглушава предаванията ѝ ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 22 Януари 2024 21:34

alt

 

В Британска радиоразпръсквателна корпорация (Би Би Си, компания за обществено радио и телевизия във Великобритания) са били наясно, че тоталитарният комунистически режим в НРБ се опитва да заглушава предаванията ѝ на български език.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно писмо на Първо главно управление на ДС (разузнаването) до началника на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия с копие до Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1972 г.

С него Шесто управление и ВГУ са информирани, че ръководителят на българската секция на Би Би Си Питър Юдел е изразил възмущение от факта, че комунистическият режим в София заглушавал предаванията на български език.

продължава>
 
ДС се напъвала да компрометира Рейгън като наследник на Хитлер ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Събота, 13 Януари 2024 11:55

alt

 

Държавна сигурност си е поставила непосилната задача, надхвърляща далеч нейните възможности, да компрометира американския президент Роналд Рейгън.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен отчет относно: Работата на направление „САЩ – НАТО“ през 1986 г. на Първо главно управление на ДС (разузнаването).

Бившият актьор и губернатор на Калифорния печели президентските избори в САЩ през 1980 г., както и втори мандат през 1984 г., а с редица инициативни във външната политика се превръща в гробокопача на съветския лагер и довежда до разпада на тоталитарната комунистическа система в Източния блок.

Още по време на първия си мандат Рейгън се превръща в прицелна точка на съветския КГБ, който не предвижда избора му и е неподготвен пред съветското партийно ръководство за отговор на неговата политика срещу СССР.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 19
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов