|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
НТР откраднало от Япония технология за тест за бременност ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 19 Февруари 2015 21:54

alt
Малко преди управлението на Българската комунистическа партия да рухне през 1989 г. Научно-техническото разузнаване (НТР) към Първо главно управление на ДС е успяло да открадне от Токио, Япония, серия хибридомни клетки и други материали, свързани с т. нар. хибридомна технология, на базата на които в специална лаборатория е разработен нов продукт – диагностичен тест за откриване на ранна бременност.

Това показва строго секретен документ, разкрит от Комисията по досиетата, който сайтът desebg.com публикува онлайн. Определените като „особено ценни” материали са били „негласно придобити” от двама секретни сътрудници на НТР, работещи под псевдонимите „РИЧЕВ” и „ХИКО” в резидентурата в Токио в периода 1984-1988 г.

През 1986 г. със средства, осигурени от НТР, е оборудвана специална лаборатория в института по зоология към БАН. Там е изработен тестът за бременност, който е тестван успешно в един от случаите по националната програма „Ин витро”.

Според НТР същото моноклонално антитяло се е използвало като помощно средство за диагностика на рак на белия дроб.

Научно-техническото разузнаване е било убедено, че тестът за бременност би могъл успешно да бъде пуснат на международния пазар с висок икономически ефект. Дори изчислило, че пазарната стойност на един такъв търговски продукт е цял да бъде в порядъка на 480 млн. щатски долара.

НТР отчело, че Народно република България е била първата страна в Източния блок, която разполага с такава технология, но поради редица трудности патентоването на диагностичния тест се бави. В годишните отчети на НТР обаче липсва информация за реализирането на разработката.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и Научно-техническото разузнаване” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов