|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Преди 30 години: Пак терор в Париж и как Франция отговаря тогава ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Сряда, 18 Ноември 2015 11:40

alt
Франция не за първи път е обект на терористични действия, а архивните документи на бившата Държавна сигурност показват какви мерки е предприел Париж преди 30 години срещу серията от бомбени атентати в периода 1983-1986 г.

Сайтът desebg.com публикува един от архивните документи, който представлява секретна шифрограма от резидентурата на Първо главно управление на ДС (разузнаването) в Париж до Центъра в София от 1985 г. Тя се  отнася до действията на френското правителство, предприети след един от бомбените атентати, извършени в Париж, при който е убит полицай, а други двама души са ранени.

В периода 1985-1986 г. във Франция са осъществени серия от терористични атентати на проиранската терористична мрежа на Фуад Али Салех, при които са убити общо 13 души, а 303 са ранени.

По това време управлява правителството на Жак Ширак. То набелязва две основни мерки срещу тероризма. Първата от тях е свързана със защитни вътрешни действия за предпазване на страната от терористични посегателства.

Втората мярка е свързана с действия, насочени извън страната срещу центрове и ръководители на международния тероризъм. От документа става ясно, че Франция подхожда към създаването на специални ударни подразделения, съставени от специално обучени военнослужещи, които да противодействат на терористите.

„Обстановката в Париж наподобява военно положение” е посочено в документа на ДС по повод атентата в Дефанс, бизнес квартала на френската столица. „Засилени бяха охраната на всички ведомства и обществени заведения, извършват се проверки по основните кръстовища и изходни пунктове на столицата, а на 15 този месец [септември 1985 г.] полицията блокира цели райони, в които живеят лица от Близкия изток”, се посочва още в документа.

Тридесет години по-късно обстановката в Париж не е по-различна, като жертвите на терористичните атаки на „Ислямска държава” са далеч по-многобройни.

Средата на 80-те години на ХХ век е ключова в активността на страните от НАТО срещу международния тероризъм. През 1984 г. американският президент Роналд Рейгън издава директива №138 по въпроса за международния тероризъм, а малко след това е приет пакет от антитерористични закони.

През следващата година в Европейския парламент се набелязват мерки за засилване на сътрудничеството между специалните служби на страните от Европейската икономическа общност срещу тероризма.  

В редица западни държани като Франция, Белгия и Испания се създават нови, специални антитерористични подразделения за борба срещу международния тероризъм.

Документът е включен в електронния вариант на сборника „Международният тероризъм в документите на ДС” на Комисията по досиетата, 2011 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов