|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС опитвала активни мероприятия срещу южния фланг на НАТО ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 07 Март 2016 16:21

alt
Държавна сигурност е опитвала с активни мероприятия да създава противоречия в страните от южния фланг на НАТО и да ги задълбочава, като за целта е използвала възможностите на източногерманската ЩАЗИ и КГБ за създаване на фалшива документация и за разпространяването ѝ.

Това показва строго секретен план за съвместните, респективно съгласувани мероприятия за 1981 между отделите на активни мероприятия (АМ) на Първо главно управление на ДС (разузнаването) и Министерството на държавна сигурност на ГДР, който сайтът desebg.com публикува онлайн.

Като основно направление в съвместната работа срещу НАТО е борба срещу „агресивната политика на НАТО, неговите планове за довъоръжаване и стремежът да разшири сферата си на влияние”.

На второ място е създаването и задълбочаването на противоречията в страните-членки на НАТО в южния му фланг (Италия, Гърция, Турция).

На трето място е „борба срещу вражеските секретни служби” – американското ЦРУ, западногерманското БНД, гръцката КИП и турската МИТ.

Отделните за активни мероприятия на ПГУ и ЩАЗИ са предвиждали компрометиране на политиката на ФРГ чрез създаването на фалшиви документи, които да бъдат разпространени в африкански и арабски страни.

Друга цел на активните мероприятия на ДС и ЩАЗИ е бил кипърския политик Глафкос Клиридис (временно президент през 1974 г. ) и държавен глава на Кипър в периода 1993-2003 г., като при него Кипър става член на Европейския съюз.

ДС се е опитвала да го компрометира с ЩАЗИ чрез фалшифициране на документ, който да го представи като приближен на „фашистка”, според ДС немска секретна служба по времето на Втората световна война.

Интересното е, че самият Клиридис е военен летец, служил е като доброволец в британските Кралски военновъздушни сили и е ветеран от Втората световна война.

ДС е използвала възможностите на КГБ за създаването на фалшив документ, който за разпространи с цел да повлияе на отношенията между ФРГ, Гърция и Турция.

Тридесет и пет години по-късно България е член на НАТО и Европейския съюз и е част от южния фланг на Северноатлантическия пакт, на когото в Москва гледат като на троянски кон в Европа.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991” на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов