|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС и КГБ ръка за ръка в операция „ЗАКЛЕТ ВРАГ” срещу САЩ и НАТО ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Вторник, 22 Март 2016 20:14

alt
КГБ е имал в лицето на Държавна сигурност надежден партньор в активните мероприятия, провеждани целенасочено срещу САЩ и НАТО през 80-те години на ХХ век, а способите, използвани тогава не се различават по нищо от пропагандата, която Русия води днес, определяна с понятието хибридни войни.

Това показва архивен документ на Първо главно управление (ПГУ) на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Сътрудничеството със съветските другари за 1981-1982 г. по направление САЩ и НАТО и бъдещата съвместна дейност и е от октомври 1982 г.

От него става ясно, че ПГУ е участвало в редица съвместни с КГБ операции – активни мероприятия, чиято цел е да противопостави САЩ на страните от Западна Европа и да подкопава доверието в държавите-членки на НАТО.

В голямата си част тези активни мероприятия са реализирани чрез разпространение по различни канали (информационни) на материали с тезиси, подготвени от „съветските другари”.

Така например чрез операция „ХОРИЗОНТ” ПГУ е участвало в издаването на брошура в Италия под заглавието „Лъжата за съветската военна заплаха”, както и статия в периодичния италиански печат под заглавието „Едно чудовище сред нас”, насочена против намеренията на САЩ да разположат неутронно оръжие в Европа.

Чрез АМ (активно мероприятие) „МАНЕЖ”, отново на базата на тезиси, подготвени от „съветските другари”, ПГУ е издало брошура в Италия „НАТО – фасада и същност”.

А чрез АМ „МАНЕЖ-ЮГ” се подготвяла книга по материали на КГБ против участието на Гърция в НАТО и американското присъствие в южната съседка.

ДС и КГБ са действали ръка за ръка и чрез операция „ЗАКЛЕТ ВРАГ”, чиято цел е разобличаването на американската администрация и нейния външнополитически курс.

Чрез АМ „ИНТЕГРАЛ” „съветските другари” ПГУ „реализирал” фалшив документ на НАТО, който предизвикал „бурни реакции в НАТО, западноевропейската общност и в администрацията на САЩ”.

Строго секретната докладна на ПГУ съдържа и подробно описание на предложения и идеи по „разбирането на единството в НАТО и задълбочаване на противоречията САЩ – Западна Европа”.

Обсъждани са и използването на отделни агенти по метода на „специално политическо въздействие”, както и на главен редактор на издание (днес сме свидетели как определени медии и анализатори активно застъпват проруските опорни точки, бел. ред.).

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов