|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
КГБ учи Държавна сигурност на активни мероприятия срещу САЩ и Германия ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Сряда, 03 Август 2016 12:57

alt
Днес операциите за влияние върху обществата и политическите кръгове в Европа и САЩ, инспирирането и разпространението на компромати, внасянето на недоверие между отделни страни, които руските специални служби прилагат, са методи, наричани по времето на СССР активни мероприятия (АМ).

Архивите на Държавна сигурност изобилстват от документи, които показват как до 1989 г. Кремъл чрез КГБ е използвал тоталитарните репресивни апарати в сателитите си от Източния блок, включително и в Народна република България в лицето на Държавна сигурност, за провеждането на такива операции.

Сайтът desebg.com публикува онлайн един от тях, показващ сътрудничеството между управление „А” (Активни мероприятия) на Първо главно управление на КГБ с отдел 08 (Активни мероприятия) на Първо главно управление (ПГУ, разузнаването) на Държавна сигурност през 1977 г.

Строго секретната справка относно: Проведените делови разговори в София с другаря полковник Вадим Петрович Иванов, началник на управление „А” при ПГУ-КГБ съдържа информация за насоките активните мероприятия, които съветските тайни служби планират.

Те са в две насоки – срещу различни политики на САЩ и второ срещу западногерманското разузнаване (БНД).

Прави впечатление, че КГБ е инспирирало активни мероприятия, насочени против влизането на Испания в НАТО (както днес виждаме да се действа срещу влизането на Черна гора в Алианса, б.а.). Официалните преговори за присъединяването на Испания към НАТО започват две години по-късно, през 1979 г., и очевидно КГБ се е подготвял своите операции срещу този процес много от рано.

Предвиждат се и активни мероприятия, „разобличаващи американската администрация, американската система и хегемония в света”.

От архивния документ също така става ясно, че „по-големият” брат в лицето на КГБ е поел задачата да координира „действията на братските разведки против БНД” (западногерманското разузнаване).

ПГУ на ДС е поощрено да активизира работата „по разобличаване на кадровите служители и агентурата на БНД, като се отразява в пресата, радиото и телевизията”.

Едно активните мероприятия срещу западногерманското разузнаване е да му внуши, че има пробив в системата му с внушението, че разкриването на агентура е извършено на основата на изтичане на информация от центъра на БНД.

Друга насока, дадена от КГБ на ПГУ-ДС е да се работи по разкриването на агентура на БНД в трети страни, като Италия, Гърция, африкански страни и др.).

Набелязани са и активни мероприятия по линия на срещата на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа в Белград, която се провежда в столицата на тогавашна Югославия и е първата след подписването на Заключителния акт в Хелзинки през 1975 г.

Предвидено е провеждането на активни мероприятия за намаляването на влиянието на САЩ след западноевропейските делегации.

Отделно са подготвени активни мероприятия, „насочени към разобличаване на нарушение на правата на човека в САЩ, Англия и ГФР”.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „ПГУ-ДС и Варшавския пакт срещу НАТО 1959-1991” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов