|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС се е опитала с помощта на КГБ да компрометира Рейгън като наследник на Хитлер ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 29 Август 2016 06:53

alt

Българската Държавна сигурност и с помощта на съветския КГБ се е опитала да „разобличи” американския президент Роналд Рейгън като „духовен наследник на Хитлер”.

Това разкрива строго секретен документ на Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването) от 1986 г., който desebg.com публикува онлайн.

В строго секретен план на ПГУ относно: Работата по направление САЩ и НАТО през 1986 г. е посочено, че са проведени акции и активни мероприятия за „дискредитиране на Рейгън и неговата администрация, на провежданата от тях политика за постигане на световна хегемония на САЩ”.

„По наша идея, съвместно със съветските другари, беше подготвено и проведено активно мероприятие (АМ) за разобличаване на американския президент като духовен наследник на Хитлер”, е посочено в документа на ПГУ.

Активното мероприятие се е състояло в издаването на английски език и разпространението в 600 екземпляра в Западна Европа на брошура под заглавието „Чумата” от името на фиктивен „Комитет за спасяване на европейската цивилизация”.

Брошурата е подготвена от комунистическото разузнаване на Живков на предоставен от КГБ материал, допълнен с архивни снимки.

Това не е единственият компромат на ДС срещу Рейгън, който в свои речи определя комунизма като империя на злото и се зарича, че демокрацията ще прати марксизма-лененизма на бунището на историята,

ПГУ е подготвило за отпечатване в Дамаск книга на английски език, озаглавена „Четиринадесетият”, чието съдържание също е насочено срещу Рейгън и администрацията му. Този компромат е предвиден да бъде отпечатан в 10 000 тираж и разпространен в Западна Европа, САЩ и някои арабски страни.

В италианското списание „Пролетарска идеология” е отпечатана статия „Следвоенните американски доктрини” също срещу стремежът на рейгъновата администрация към световно господство. Тя е подготвена от консултант на ПГУ по тезиси на „съветските другари”.

Следващото активно мероприятие и издаването на ДС и КГБ на английски на книгата „Въпрос на интереси” също в 10 000 тираж, която „разобличава двуличието на политиката на Рейгън”.

Изходният материал за нея под заглавието „Лицемерието на САЩ” е подготвен от съветските другари – по своето съдържание и насоченост е съзвучен с „наследника на Хитлер”, се посочва в отчета на ПГУ.

В него са изброени и други активни мероприятия на ДС и КГБ, насочени срещу САЩ.

„Повечето от подготвените и проведените АМ са в сътрудничество със съветските другари (15 АМ). Болшинството от акциите, провеждани през периода, са трудоемки, с много подготвяни материали и документи – издаване на книги, акции за влияние – включване на документи и резултати от проведени по-рано АМ”, заключават в ПГУ.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов