|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
КГБ към ДС: Главната задача срещу Турция е подронване на доверието на Анкара към САЩ ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 05 Септември 2016 18:46

alt
Сайтът desebg.com публикува уникален документ, разкриващ перспективите и целите на КГБ и Държавна сигурност малко преди рухването на Източния блок по отношение работата на тоталитарните служби на СССР и НРБ срещу САЩ, европейското направление и такива, които са особено актуални днес – Близкия Изток, Турция, Китай и позициите в районите на конфликти в света.

Става въпрос за стратегията на КГБ по линия на активните мероприятия (АМ) и изпълнението ѝ от Първо главно управление (ПГУ) на българската Държавна сигурност в края на 80-те години.

Подробности по това направление се съдържа в 34-страничен документ, озаглавен строго секретна справка относно: Разговорите, водени в служба АМ при ПГУ-КГБ в Москва от 25 до 28 октомври 1988 г. по въпроси на сътрудничеството с отдел 08 на ПГУ-ДС.

Отдел 08 е отдел „Активни мероприятия” на ПГУ на ДС, което е българския еквивалент на съветското ПГУ.

Целта на активните мероприятия на КГБ и сателитните му служби в останалите страни от съветския лагер са компрометиране, разобличаване на основния противник САЩ и неговите партньори в Западна Европа и света, чрез различни акции, голяма част от които имат дезинформационен характер.

В документа е отделено място за работата по линия на активните мероприятия срещу Турция. В този раздел КГБ е поискал от Държавна сигурност да се работи по-активно. „Главната задача по Турция е: Подронване на доверието на Турция в САЩ. Да се противодейства на американо-турското сътрудничество”, е тезисът, спуснат от КГБ.

Следващите указания са: „да не се допусне Турция да се интегрира по-нататък в американските планове. Да се влошават турско-американските отношения”.

В същото време КГБ и ДС е трябвало да работят за подкрепа на някои „положителни тенденции в политиката на Турция”. Такъв пример е подобряването на отношенията между СССР и Турция.

КГБ и ДС коментират различни аспекти на активните мероприятия по Турция с конкретни примери.

„От наша страна бе отбелязано, че е полезно да се оказва влияние върху ръководителите на Алжир, Либия, Сирия”, е посочено от Държавна сигурност.

КГБ коментира и въпроса с кюрдите в Турция, като посочва, че това е проблем №1 за южната съседка на България. „Този проблем трябва да се разглежда в светлината на нарушаване на правата на човека”, е позицията на КГБ.

Посочено е, че съвместната работа между КГБ и ДС трябва да се насочи към „придобиване на секретна информация за отношението на Турция и на другите страни към кюрдите и използването им за активни мероприятия”.

В края на 80-те години на ХХ век, малко преди Източният блок да се разпадне, КГБ отделя особено отношение на работата с т. нар. особени неофициални връзки. Става въпрос за работа с личности с много високо положение подобно на доверителните връзки.

Според КГБ става въпрос за осъществяване на обмен на информация, като се ползва само достоверна информация, на която се предава такава насоченост, която да е в полза. „Този вид работа носи много големи резултати. Такива хора постепенно започват да ползват нашата информация”, е коментарът на КГБ.  

Комитетът за Държавна сигурност на Съветския съюз дава указания, че за търсенето и създаване на връзки с такива влиятелни личности е необходимо „създаването на контролирани от нас организации”.

„Такива организации могат да съществуват дори извън рамките на съответната държа. Например: по екологичната сигурност. Една организация, предназначена да се занимава с този проблем, би могла да се ползва като консултант и от съответното правителство”, е един от примерите, които КГБ дава в случая.

При срещата на представителите на ДС от отдела за активни мероприятия в Москва през късната есен на 1988 г. са разгледани някои нюанси от работата срещу САЩ.

Един от тях е позицията на САЩ по международния тероризъм. „Това е важна тема. Трябва да се поддържа тезисът за разобличаване и противодействие, да се събират нови факти”, е коментарът на КГБ, който смята, че по този въпрос САЩ се опитват „да прехвърлят камъните в градината на СССР и КГБ”. Коментирана е ролята на ЦРУ по отношение на проблема, който днес се е превърнал в глобален.

Интерес в строго секретната справка представляват коментарите на КГБ за съществуването на СПИН и лансирането на тезата, че „американските военнослужещи са разпространители на СПИН”.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов