|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
КГБ нарежда на ДС: Работете за излизането на Турция от НАТО ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 12 Септември 2016 15:45

alt

Преди повече от три десетилетия съветският КГБ е дал указание на българската Държавна сигурност да работи за излизането на съседна Турция от НАТО.

Това разкрива строго секретен документ, съдържат разговорите между началниците на служба „Активни мероприятия” (А) в Първо главно управление (ПГУ) на КГБ и българския ѝ аналог – отдел 08 „Активни мероприятия” в Първо главно управление на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Документът представлява строго секретна справка от 1980 г. относно: Разговорите ми с началника на служба „А” при ПГУ-КГБ ген. Владимир Иванов и началник на европейското направление при същата служба полк. Александър Белозеров.

По плана за сътрудничество между разузнаванията на Съветския съюз и НРБ те са пребивавали в София през 1980 г. и тях обстойни срещи и разговори е провел началника на „Активни мероприятия” на ПГУ-ДС полк. Димо Станков.  

До разпада на комунизма двете структури на КГБ и ДС са натоварени пряко с извършването на операции, които днес влизат в арсенала на модерното разбиране за хибридни войни.

Основната тема на разговорите са провеждането на активни мероприятия в страните от южния фланг на НАТО към началото на 80-те години, а именно Турция и Гърция.

От документа става ясно, че ръководителите на съветските и българските „Активни мероприятия” са обсъдили политическото положение в Турция.

През същата 1980 г., когато се провежда срещата, в Турция е извършен военен преврат, оглавен от началника на генералния щаб на турската армия ген. Кенан Еврен.

„Съветските другари считат, че новите турски ръководители ще провеждат определена проамериканска политика, но от самостоятелни, националистически позиции”, се посочва в строго секретната справка.

Основните направления, които КГБ спуска на ПГУ-ДС по линия на Турция тогава е „да се съдейства Турция да провежда самостоятелна, независима от САЩ политика; да се създават предпоставки и засилват тенденциите за излизане на Турция от военната организация на НАТО” (тя е приета в Северноатлантическия пакт през 1952 г., б.а.).

„По мнението на съветските другари основната наша задача по Турция трябва да бъде отслабване на нейните връзки със САЩ и НАТО”, са указанията на КГБ.

Посочено е, че чрез наличната агентура в Турция, както и такава в трети страни да „се довеждат до знанието на управляващите среди [в Анкара] целенасочени информации и аргументации, че колкото по-независима е Турция, толкова по-лесно може да се обезпечи нейната сигурност”.

„В беседи за влияние с доверителни и други връзки, които могат правилно да оценят обстановката, трябва да се прокарва становището, че единственият изход за Турция е независимият път за развитие”, се казва още от страна на КГБ.

В документа са обсъдени още въпроси по направленията Гърция, Западна Европа – ФРГ, Франция, Италия, Испания, Англия и др., както и Китай.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов