|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС: Да засилим с братските органи антиамериканските и антинатовските настроения ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Събота, 26 Ноември 2016 21:27

alt

Основните цели на активните мероприятия (АМ) на Държавна сигурност и съвместните ѝ операции в това направление с КГБ и тоталитарните служби на останалите страни от Източния блок през 80-те години на ХХ век , са да създадат антиамерикански и антинатовски настроения в обществата от Западна Европа.

Това разкриват документи на Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването), един от които desebg.com публикува онлайн.

В строго секретна справка относно: Ефектът от провежданите АМ срещу САЩ и НАТО за последните две години (1982-1983) е посочено, че насочеността на активните мероприятия е да се оказва влияние върху определени среди в САЩ и засилване на антиамериканските настроения в Европа и сред развиващите се страни.

Активните мероприятия на ДС, които са координирани от КГБ, са разнообразни: разобличаване, компрометиране, оказване на влияние и подкрепа на антиамериканските и антивоенни настроения, документални акции и издаване на книги.

„Обединяващото в тях е засилване на антиамериканизма, недоверието сред по-широки обществени слоеве”, е коментарът на ПГУ.

„Някои крупни наши АМ показаха на народните от Западна Европа реална опасност за живота и бъдещето им от авантюристичния курс на САЩ”, се казва още в строго секретната справка.

Въпреки че е посочено, че по някои от активите мероприятия противникът се замичава с години да ги опровергава, през 1989 г. Източният блок претърпява крах, съветският лагер се разпада, както и самият СССР две години по-късно.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

 

Коментари 

 
+1 #1 МариоДичев 2016-11-27 15:49
Това звучи като"Петилетка за четири години".Комунистите винаги са били "силни"на "революции",а всъщност са само узаконили се метежници след 9.09.1944 година и грабители,с "референдума им" от 1971 година на западни патенти,ценни
предмети и на златното ни левово покритие.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов