|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Тайните операции на Държавна сигурност срещу НАТО ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Петък, 09 Декември 2016 21:08

alt

Чрез Първо главно управление (ПГУ, външнополитическото разузнаване) Държавна сигурност е работила активно срещу НАТО, като през 80-те години е извършила серия от тайни операции, с цел да компрометира и всее разделение сред членовете на алианса в Западна Европа и отделно в САЩ.

Тези тайни операции са разработени като активни мероприятия (АМ) от едноименния отдел 08 в ПГУ (Активни мероприятия) по указания от КГБ и са изпълнявали самостоятелно или съвместно с по-големия „брат” или други сродни тоталитарни служби като източногерманската ЩАЗИ.

Това разкриват документи от архива на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

В строго секретната справка относно: АМ, проведени от европейско направление на отдел 08 ПГУ за периода 1 януари 1981 – 30 май 1981 г. са изброени редица от въпросните операции/активни мероприятия с техните кодови имена.

Така например ПГУ – отдел 08 „Активни мероприятия” – чрез АМ „ОКЕАН” е разширило ефекта от съветско активно мероприятие, проведено в Гърция рез публикация в либийски евстник.

Операция „ТАТУЛ” с нейните разклонения II,  III и IV пък е целяла компрометиране на ЦРУ чрез различни публикации в комунистическия печат в НРБ и в Либия.

Логично активните мероприятия, насочени срещу нарастващото влияние на независимия синдикат „Солидарност” в Полската народна република носят кодовото име „СОЛИДАРНОСТ” с добавка ПБ-I и следваща номерация.

Операция „ЕРОЗИЯ” е насочена към западните сили в Турция.

Активно мероприятие „ФЛАНГ 81” е проведено съвместно с „немските другари” и е целяло да се противопостави на американските опитите за разширяване на НАТО.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов