|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Как ДС представя подготовката на САЩ за война ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Петък, 13 Януари 2017 19:44

alt

През 1981 г. КГБ и ГРУ (съветското военно разузнаване) стартират операция „РЯН” (акроним на ракетно-ядрено нападение), което става постоянна задача.

Тя е спусната и на всички разузнавателни структури в сателитите от съветския лагер, включително и тези в НРБ. Операцията (на някои места се среща и като ВРЯН - внезапно ракетно-ядрено нападение) влиза в ход, след като Роналд Рейгън е избран за 40-ти президент на САЩ и встъпва в длъжност на 20 януари 1981 г. Неговата външна политика приема антисъветски курс и той обявява СССР за „империя на злото”. Увеличава значително разходите за въоръжение и отбрана и поставя началото на идеята за Инициатива за стратегическа отбрана (ИСО), известна още като „Междузвездни войни”.

Рейгън е неочакван избор за президент в СССР, което докарва до истерия КГБ и ръководителите на Кремъл, които в този период се сменят един след друг. Това предполага те да смятат, че е възможно САЩ да предприеме военни действия и най-вече изпреварващ ядрен удар. В резултат на тези опасения е заповядана операция „РЯН”, която остава в сила почти десетилетие. Разбира се, нищо такова не се случва, но военната надпревара става част от множество фактори, които довеждат до икономическия крах на СССР и разпада на комунистическата система в Европа.

През 80-те години на ХХ век КГБ, ГРУ и разузнаванията на страните от Източния блок са задължени по всяко време да следят за признаци за подготовка за ракетно-ядрено нападение, така че то да бъде своевременно разкрито и предприети действия срещу него.

Сайтът desebg.com публикува онлайн един от документите на Държавна сигурност, отнасящи се до РЯН. Той представлява строга секретна ориентировка-задание относно: Подготовката на САЩ за война и признаците за своевременно разкриване на подготовка за ракетно-ядрено нападение.

Строга секретна ориентировка-задание е подписана от началника на Първо главно управление на ДС (разузнаването) ген. Васил Коцев.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов