|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС и КГБ укрепвали мюсюлманското движение в Близкия Изток срещу САЩ ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Сряда, 22 Ноември 2017 22:08

alt

В началото на 80-те години на ХХ век Държавна сигурност и Комитетът за Държавна сигурност на СССР (КГБ) са се договорили за оказване на влияние върху мюсюлманското движение в Близкия Изток с цел неговото укрепване на антиимпериалистически и антиамерикански позиции.

Това е записано в строго секретен Комплексен план относно: Взаимодействието на ПГУ на НРБ и ПГУ на КГБ в организирането на агентурно-оперативната работа по арабските страни и Израел през 1981-1985 г., който desebg.com публикува онлайн.

Документът е подписан от началниците на Първо главно управление (ПГУ) на КГБ ген. Владимир Крючков и неговия български еквивалент, ръководен по това време от ген. Васил Коцев, както и от началниците на съответните арабски отдели в двете разузнавания.

Подписването на подобни планове между отделните структури в ДС и КГБ става факт след подписването на първото споразумение между тоталитарните комунистически служби на Съветския съюз и НРБ през 1972 г. в София.

С подписания план ДС и КГБ се договарят да работят заедно по арабското направление и Израел.

Двете тоталитарни служби приемат да разменят разузнавателни информации за външнополитическите планове на САЩ, страните-членки на НАТО и Израел, отнасящи се до Близкия Изток.

Интересът е съсредоточен върху тяхната търговска и икономическа политика, както и военно-политическите планове против СССР и НРБ за „подкопаване и отслабване на прогресивните арабски режими”.

Същевременно ДС и КГБ си гарантират обмен на данни за най-важните аспекти от външната и вътрешната политика на арабските страни за развитие на техните връзки със Съветския съюз, Народна република България и другите социалистически страни.

ДС и КГБ се договарят и за общи действия по провеждане на активни мероприятия в Близкия Изток. Една от целите е успешно укрепване на позициите на СССР и НРБ в страните от този регион на Изтока.

Другата цел на активните мероприятия е да се дискредитира политиката на САЩ и Западна Европа в Близкия Изток.

Документът е публикуван с разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и РУ на ГЩ на БНА в Азия 1944-1991” – том 2 на Комисията по досиетата, 2017 г.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов