|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Разузнаванията при Живков и Саддам действали заедно срещу САЩ, НАТО и Израел ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Петък, 24 Ноември 2017 11:14

alt
При управлението на БКП начело с Тодор Живков МВР-ДС е подписало специален документ за сътрудничество с Иракското главно управление за разузнаване по времето на Саддам Хюсеин.

Строго секретният протокол за сътрудничество по линия на разузнаването между двата режима е подписан през 1981 г. в резултат на договореностите от срещата между Живков и Саддам, проведена година по-рано.

Документът е подписан от министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов и от Барзан ал Тикрити, ръководител на иракското разузнаване и природен брат на Саддам, негов съветник, един от най-търсените по време на войната между САЩ и Ирак през 2003 г., който по-късно е заловен жив, осъден на смърт и обесен през 2007 г.

Строго секретния протокол за сътрудничество между МВР-ДС и иракското разузнаване, който desebg.com публикува онлайн, е договорен по време на посещение на делегация, ръководена от Барзан ал Тикрити, който освен на иракското разузнаване е ръководител и на Мухабарат, тайната иракска полиция, чрез която режимът на Саддам Хюсеин извършва стотици убийства на негови противници, включително в редовете на армията.

ВМР-ДС и иракското разузнаване се договарят да работят съвместно срещу империализма и ционизма и да обменят информация за плановете, намеренията и целите на САЩ, НАТО и Израел, насочени срещу НРБ и Ирак.

Двете страни разменят свои представители в София и Багдад, като те са позиционирани в рамките на съответните посолства.

Тоталитарният режим на БКП се съгласява да обучава иракски служители по линия на следствието и сигурността.

МВР-ДС и иракското разузнаване се задължават да вземат всички необходими мерки за запазване в тайна на информацията и документите, които се обменят.

Документът е публикуван с разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и РУ на ГЩ на БНА в Азия 1944-1991” – том 2 на Комисията по досиетата, 2017 г.

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов