|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Първо главно управление на ДС е работило с един от най-издирваните хора след Саддам Хюсеин ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Петък, 08 Декември 2017 23:45

alt
Първо главно управление (ПГУ) на ДС е работило пряко с президента на Иракското главно управление за разузнаване Барзан Ибрахим ал Тикрити по време на режима на Саддам Хюсеин.

Това разкриват архивни документи на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна докладна записка относно: Предстоящите разговори с началника на иракското разузнаване Барзан Ибрахим.

Документът е от 1981 г. и адресиран до началника на ПГУ ген. Васил Коцев, а е подписан от неговия заместник полк. Благой Плачков.

„Партньорът, с който ще си сътрудничим, е твърде необичаен”, е записано в докладната записка. Тикрити е природен брат на Саддам Хюсеин.

От документа се разбира, че ПГУ не смее да предприеме самостоятелна стъпка без знанието на „съветските другари” по отношение на евентуалната размяна на представители на разузнавателните управления на НРБ и Ирак.

Разузнаването при Тодор Живков е очаквало да работи с иракското разузнаване против САЩ и Израел.

Останалите страни от Близкия и Среден Изток са смятани от комунистическия режим за „прогресивни”. С тях Комунистическа България е поддържала приятелски отношения и не ги е разузнавала, става ясно още от архивите на ДС.

Освен на иракското разузнаване Барзан ал Тикрити е ръководител и на тайната иракска полиция, чрез която режимът на Саддам Хюсеин извършва стотици убийства на негови противници.

През време на войната в Ирак през 2003 г. Тикрити е един от най-издирваните иракски ръководители в качеството си на съветник на Саддам Хюсеин. Заловен е жив и осъден от иракския съд на смърт. Присъда, която е изпълнена през 2007 г.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и РУ на ГЩ на БНА в Азия 1944-1991”, том 2 на Комисията по досиетата, 2017 г.

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов