|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
КГБ се предлагал да остане в България и след 1991 г. ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Петък, 30 Ноември 2018 20:24

alt
Комитетът за държавна безопасност (КГБ) на Съветският съюз е предлагал да продължи сътрудничеството си с МВР в България и след края на тоталитарния комунистически режим у нас, включително и да продължи да има свое представителство в нашата страна към пролетта на 1991 г.

Това разкрива архивен документ на Националната разузнавателна служба (НРС), приемник на Първо главно управление на ДС (разузнаването) от март 1991 г., който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява докладна записка до президента Желю Желев от ген. Румен Тошков, директор на НРС относно: Проведена среща с представители на КГБ-СССР.

Срещата е проведена на 22 март 1991 г. и е по искане на съветската страна. На нея присъства ръководителят на представителството на КГБ в България по това време ген. Л. Костромин и представителят на Първо главно управление на КГБ (разузнаването) полк. Г. Казанкин.

Руснаците са заявили, че контактите на КГБ с МВР са се развивали на базата на последното споразумение между тях от декември 1988 г.  и юридическа гледна точка това сътрудничество не е било отменено.

То давало основа за осъществяване на сътрудничеството, както и основание за присъствието на официални представители на КГБ в  България.

По това време за първи път след 46 години министър на вътрешните работи не е представител на БКП. В коалиционния кабинет на съдията Димитър Попов министър на вътрешните работи е адвокат Христо Данов.

Руснаците очаквали от него да разменят проекти за бъдещо сътрудничество.

Представители на КГБ са подчертали, че в новите политически условия взаимодействието на страните чрез Интерпол били полезни, но „не били достатъчни за борбата срещу международната престъпност”. От КГБ се мотивирали, че през последните години са провели много съвместни операции със западни страни. От разговори с представители от политическия елит в страната те останали с впечатлението, че сътрудничеството щяло да продължи.

Руснаците са повдигнали и въпроса за сътрудничеството по линия на разузнавателните служби. Те са отбелязали, че с изваждането на Първо главно управление на ДС от МВР и прехвърлянето му на подчинение на президента вече като НРС „сътрудничеството беше сведено до нула и фактически прекратено”.

Според тях това сътрудничество трябвало да се договори отделно на базата на равноправието и взаимната изгода. Те очаквали да се даде ход на разговори и преговори по този въпрос.

В документа се съдържа и отговора на директора на НРС ген. Тошков, който до 1990 г. е кадрови служител в ПГУ на ДС.

Той предлага на президента Желев, ако държавният глава сметне за целесъобразно да утвърди новите насоки за сътрудничество с КГБ, да му възложи да води преговорите.

До това не се стига. През август ген. Румен Тошков е уволнен от президента Желев, след като не получава навременна информация за пуча срещу Михаил Горбачов в СССР, извършен от генерали в КГБ. През декември 1991 г. пък СССР се разпада.

Документът е включен в сборника „КГБ и ДС – връзки и зависимости” на Комисията по досиетата, 2009 г.


alt

alt

alt

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов