|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Забележителният застой на разузнаването на ДС в Англия ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Сряда, 09 Януари 2019 15:05

alt
В началото на 80-те години на ХХ век Държавна сигурност не е имала възможност за никаква сериозна разузнавателна дейност в Англия.

Това признава самото Първо главно управление на ДС (ПГУ, външнополитическото разузнаване) в документ, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Агентурно-оперативната обстановка в Англия и някои особености в работата с официалните и доверителни връзки и е от месец април 1981 г.

Това е три години след убийството на писателя Георги Марков от ДС в Лондон с техническата подкрепа на КГБ.

От строго секретната справка става ясно, че политиката на Англия към социалистическите страни е „по-твърда”.

По това време управляват Консервативната партия начело с министър-председателя Маргарет Тачър, наричана Желязната лейди. Тя настоява за отпор на СССР и неговите сателити.

„В тази обстановка правителството на Тачър, водено от класовия си инстинкт, увеличи заплатите на служителите в местните КРО (контраразузнавателни органи, б.а.) и засили пропагандната си дейност срещу СССР и социалистическите страни”, отбелязва ПГУ в документа.

Според ДС това било стремеж за превръщането на духа на омраза към Съветския съюз и страните от Източния блок в традиционно мислене и отношение на обикновения англичанин към „нашите страни”.

„Реакционната политика на правителството на Тачър, насочена срещу нашите страни, облекчава значително действията на местното КРО срещу правителствата на социалистическите страни и усложнява значително агентурно-оперативната обстановка”, посочва ПГУ.

Разузнаването признава, че е принудено да работи с официални връзки по линия на научно-техническото разузнаване и културния обмен.

„В тази сложна, противоречива и неблагоприятна агентуро-оперативна обстановка работата по външнополитическото разузнаване бележи застой”, признава още ПГУ.

То е принудено да отбележи, че на онзи етап чрез наличните официални и доверителни връзки се решавали второстепенни задачи.

От строго секретната справка се разбира, че по това време ДС не е разполагало с вербувани в Англия агенти за проникване във важните за комунистическия режим държавни институции.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов