|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС „работила” в Европейския парламент още през 1983 г. ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 25 Февруари 2019 19:57

alt
Държавната сигурност е имала тайно присъствие в Европейския парламент още през 1983 г., стремейки се чрез активни мероприятия да инициира събития в него, които да устройват политиката на комунистическия режим и на Москва.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Сътрудничеството със съветските другари за 1982-1983 г. по направление САЩ и НАТО.

Той е на отдела „Активни мероприятия” (АМ) в Първо главно управление на ДС и е от есента на 1983 г. Ползвайки съветския опит ДС е осъществявала различни активни мероприятия в страните от Западна Европа, с които е целяла да всее разединяване и недоверие между отделните страни на тогавашната Европейска икономическа общност, както и между членовете на НАТО и отделно между САЩ и европейските западни страни. Нещо, което е сегашната политика на Путинова Русия.

Освен изброяването на различните активни мероприятия, които са правени със знанието и координацията на КГБ комунистическата държавна сигурност е посочила, че чрез своя оперативна връзка под псевдонима „ДИК” се е опитала да осъществи операция „ДИАНА” за организиране на дискусия в Европейския парламент с тема за безядрените зони и по-специално за такава зона на Балканите.

ДС се е „скрила” за тогавашната „Група за мир” в ЕП, съставена предимно от евродепутати пацифисти.

От документа става ясно, че евродепутата, с който предтавители на ДС контактуват без той да знае, че те го ползват като оперативна връзка под псевдонима „ДИК” най-вероятно е средите на лейбъристите в Англия.

От документа се разбира още, че пред ДС и КГБ се е открила за негласна възможност да влияние върху партия в Испания, която се формира на принципа на „зелените” във ФРГ.

Целта е била да се използват тези възможности за създаване на антиамерикански настроения.

Документът е включен в сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

 

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов