|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кубинските комунисти искали от ДС да ги учи как се създават нелегали ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Сряда, 27 Февруари 2019 20:45

alt

Кубинските тайни служби са искали Държавна сигурност да ги научи как се създават нелегали, които да бъдат внедрявани във вражески страни под чужда самоличност за изпълнението на специални мисии.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Нашите схематични разяснения и отговори на поставените от кубинските другари по линия „Н” – отдел пети, Първо управление на ДС.

Документът е от 1969 г. и отразява подробности от срещата между кубински и разузнавачи от ДС на кубинска земя.

 Кубинците са проявили засилен интерес към работата с нелегалите, едно от най-тайните направление в разузнавателната работа на ДС, закодирано като направление „Н”.

От българското Първо управление на ДС (разузнаването) обаче им отговорили, че разузнавателната работа с нелегали е сравнително млада служба и няма толкова богат опит.

Тогава все още създавала служба по документация, и работила по усвояването на подбора и изучаването на нелегали, както на тяхната подготовка и извеждане в чужда държава.

Специално е отделено място документацията. Описани са методите на тотално следене на всички чужди граждани в страната, които са пребивавали за по-дълго в нея, както и тяхното изучаване от ДС.

Същото е важало и за всички български граждани, родени в чужбина.

Очевидно кубинците се интересували как ДС работи в Латинска Америка и Испания по тази толкова секретна линия, но ДС скромно отговорила, че не работила, нямала контингент, нито практически опит.

Отделено е и място с разяснения как се изгражда легенда и прикритие.

Накрая на документа на ръка е написано: „Не бе воден разговор по тези въпроси, а в най-общи линии им бе обяснено, че службата ни е нова от 2-3 години и имаме много малък опит”.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и страните от Латинска Америка 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.


alt

alt

alt

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов