|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС учила кубинското разузнаване на активни мероприятия ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Неделя, 08 Март 2020 17:28

alt

Кубинското разузнаване на Фидел Кастро е черпило опит за организиране и провеждане на активни мероприятия (АМ) от Държавната сигурност.

През първата половина на 70-те години на ХХ век представител на кубинското разузнаване е пребивал в София специално, за да се запознае с организацията на отдел „Активни мероприятия” в Първо главно управление на ДС, разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Пребиваването на Нютон Брионес, началник отдел за АМ на МВР Куба.

Той е от октомври 1973 г. и е подписан от зам.-началника на отдел 08 „Активни мероприятия” в ПГУ-ДС.

От съдържанието му се разбира за посещението на представителя на началника на кубинския отдел за активни мероприятия в София и разговорите му с представители на външнополитическото разузнаване.

 Кубинският представител се е интересувал как е организиран българския отдел, тъй като предстояло в МВР в Куба да се изготви статут за провеждането на активни мероприятия.

Отделът за активни мероприятия на ПГУ-ДС е изграден по съветски образец и с активна съветска помощ през втората половина на 60-те години.

Оттогава датират и връзките на ДС с кубинския репресивен апарат. Интересно е, че след посещението в София кубинският представител за активни мероприятия е заминал за ГДР, където ЩАЗИ също е имала голям набор от възможности в това направление, а накрая е отлетял за СССР, където в КГБ са основателите на дезинформациите и фалшивите новини.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и страните от Латинска Америка 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов