|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Всичките завършили школа на КГБ в Съветския съюз ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 20 Август 2020 21:44

alt

 

Всички оперативни работници на научно-техническото разузнаване в Първо главно управление на ДС (ПГУ), изпратени зад граница в развити западни държави и в Япония в края на 60-те години на ХХ век, са минали през обучение в школата на КГБ в СССР.

Това показва документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Резидентурите и оперативния състав зад граница на ръководство на отдел 07, управление Първо на Комитета за Държавна сигурност от 1968 г.

По това време Държавна сигурност за кратко (1965-1969) е извадена от МВР и е на пряко подчинение под формата на комитет към Министерски съвет с премиер лидера на БКП Тодор Живков.

Въпросният отдел 07 в Първо управление на КДС (от (1969 г. Първо главно управление, ПГУ) е структурата на научно-техническото разузнаване (НТР), което в началото на 80-те години прераства в самостоятелно управление в рамките на ПГУ.

НТР е аналог на съветското Управление „Т” (техническо) в КГБ, на което съветското ръководство е поверило отговорната задача да извършва технически и индустриален шпионаж.

Кражбите на западни технологии е важна част от икономическото развитие на СССР и възможност на комунистическия режим в Съветския съюз, а също така и в останалите страни от съветския блок за заобикаляне на наложеното в края на 40-те години технологическо ембарго от страна на Запада. На практика задачата на НТР е да краде западни технологии, образци, планове и документация.

В публикувания документ е представена информация за оперативните работници на НТР в резидентурите на Първо управление на КДС в Япония, Канада, Австрия, ФРГ, Франция, Италия, Швейцария, Англия и САЩ.

В една от атестациите за всички тях е завършването на разузнавателни школи в СССР.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и научно-техническото разузнаване”, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов