|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавна сигурност се страхувала, че НАТО подкопава комунистическото движение ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Петък, 09 Октомври 2020 20:58

alt

 

В края на 70-те години на ХХ век Държавна сигурност вече се е опасявала, че НАТО се превръща в универсален механизъм за подкопаване на работническото и комунистическото движение в капиталистическите страни и страните от Третия свят.

Това потвърждава документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка – ориентировка за усъвършенстване и засилване на работата срещу НАТО.

Документът е на Първо главно управление на ДС (разузнаването) и е от 1979 г.

ДС определя организацията като „съсредоточен противостоящ на социалистическите държави военно-икономически, научен и ракетно-ядрен потенциал”.

След срещата на върха в Хелзинки тоталитарният Източен блок се чувства уязвен, тъй като с подписаните от СССР и останали соцстрани Заключителен пакт е залегнало спазването и зачитането на основните човешки права.

Масовото им нарушаване в резултат на репресиите ражда образуването на хелзинкските комитети в социалистическия лагер и силни дисидентски движения.

Това дава повод Западът да обвинява Кремъл в нарушаване на хелзинкското споразумение за сигурност и сътрудничество.

В публикувания документ този процес е определен от ДС като „лицемерна кампания в „защита правата на човека” и повод за създаване на атмосфера на напрежение и конфронтация.

„В тези условия важно значение придобиват въпросите за по-нататъшното усъвършенстване на формите и методите на работа по НАТО, тяхното комбинирано използване, творческият подход [шаблон, вкаран в устатата на Тодор Живков и повтарян от всички тоталитарни институции в НРБ] и решаване на въпросите за агентурното проникване в НАТО”, е записано в справката.

Там са посочени евентуалните сектори, в които разузнаването на БКП се стреми да внедри агенти.

Наред с това е изразено и безпокойството от курса на превъоръжаване с модерна техника  в страните от НАТО, набелязано да се осъществи до 1993 г.

Както е известно през следващото десетилетие съветският лагер затъва в тежка икономическа криза, тотално изоставане от технологичния напредък на Запада, а СССР губи битката със САЩ в надпреварата за въоръжаване.

Тази комбинация плюс загубената от Кремъл война в Афганистан допринасят за рухването на комунистическите тоталитарни режими в страните от Източния блок и разпада на СССР.

Както ДС, така и останалите репресивни комунистически органи, включително и КГБ, не помагат за запазване на тоталитарната система в соцлагера.

Документът е включен в сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов