|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
КГБ: САЩ си остават нашият главен противник, засилваме активните мероприятия ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 18 Януари 2021 14:11

alt

 

В КГБ винаги са гледали на САЩ като на главен противник, срещу който трябва да работят, включително и чрез т. нар. активни мероприятия.

Това става ясно от документ на КГБ, предоставен в края на 70-те години на ХХ век на по-малкия „брат“ – комунистическата Държавна сигурност.

Документът представлява Насоки в работата на служба „А“, както и някои конкретни мероприятия по отделни страни и райони от 1979 г., който desebg.com публикува онлайн.

Служба „А“ в КГБ отговаря за подготовката и извършването на активни мероприятия, които на езика на чекистите означава дезинформации, компромати, пропаганда, опити за влияние по нелегален път, фалшификации под различна форма.

Приоритетите на КГБ по линия на активните мероприятия са споделени с ДС в София през 1979 г. от съветския полк. Иванов (малкото му име не се споменава).

„САЩ си остават и в бъдеще главния противник“, категоричен е кадровият офицер от КГБ.

Той посочва като една от основните цели е разобличаването на агресивната външна политика на САЩ.

По това време управлява администрацията на президента Джими Картър. Друга основна задача е осъществяване на влияние на неговото управление с цел „установяване на нормални отношения със Съветския съюз“.

В документа се посочва, че КГБ разглеждат мероприятията против Збигнев Бжежински, който по това време е съветник по национална сигурност на американския президент, като твърде важни.

На основата на материали предоставени от ПГУ те са разработили документ, който го разобличава като пряко замесен в шпионска
дейност. Целта на мероприятието е тази информация да стигне до президента на САЩ Джими Картър.

Опасност крие и новата тенденция в дейността на НАТО – разпространяване компетентността на тази организация извън военната област. САЩ и НАТО се опитват да вземат под контрол въпроси от икономически и финансов характер.

Съществено значение имат мероприятията срещу ФРГ като най-важната икономическа и политическа сила в НАТО и противодействието на опитите ѝ да се сдобие в ядрено оръжие.

Документът е включен в сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов