|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
КГБ искало да изстисква оперативни данни от „братските“ разведки чрез единна информационна система ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Неделя, 14 Март 2021 10:54

alt

 

В началото на 70-те години на ХХ век в Комитетът за Държавна сигурност на СССР вече сериозно се е замислял за необходимостта от изграждане на единна електронна система, чрез която да получава оперативна информация от репресивните органи на останалите страни от Източния блок.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна от особена важност докладна записка от ген. Димитър Кьосев, началник на Първо главно управление на ДС, до министъра на вътрешните работи ген. Ангел Солаков.

Докладната, обозначена с най-високия гриф за секретност по време на комунистическия режим, е от 1970 г. и съдържа подробна информация за проведеното същата година през месец декември в Будапеща, Унгария, съвещание на ръководителите на разузнаванията на социалистическите страни – членки на Варшавския договор.

В докладната началникът на комунистическото разузнаване на НРБ описва подробно делегациите на разузнаванията на СССР, ГДР, Полша, Румъния, Унгария и Чехословакия.

Ръководителят на съветската делегация Александър Сахаровски, началник на Първо главно управление на КГБ по това време, е обърнал внимание на необходимостта от засилване на единството между страните от социалистическия лагер и международното комунистическо движение „в борбата срещу империалистическите държави и всички опортюнистически течения от ляво и вдясно“.

От документа става ясно, че всички делегации са провели двустранни срещи по време на съвещанието в Будапеща.

Началникът на българското ПГУ-ДС ген. Кьосев се е срещнал със съветския колега ген. Сахаровски, но „тъй като сме в постоянен контакт чрез съветническия апарат у нас и директно с размяна на делегации по различните направления на нашата работа бяха засегнати само следните  въпроси“:

  • Изцяло подкрепа на доклада на съветските „другари“;
  • Създаване на единна информационна система между всички „братски“ разведки;
  • Засилване на съвместната работа срещу радио „Свободна Европа“ и радио „Свобода“ в Мюнхен;
  • Засилване на работата срещу разузнавателните и контраразузнавателните органи на главните капиталистически страни и останалите членки на НАТО.

Създаването на единна информационна система става факт през 1977 г. Тя е наречена СОУД – Система за обединен отчет на данните за противника (на рус. – Система объединённого учёта данных о противнике).

Нейният център е в Москва и на практика репресивните апарати на комунистическите режими от страните от съветския лагер са изпращали приоритетно оперативна информация за дълъг списък с лица от различни групи и категории, която са събирали. В много по-малък обем е била информацията изпращана от Московския център към отделните репресивни служби на страните от Източния блок.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и разузнавателните служби на страните от Източния блок 1944-1989”, издание на Комисия по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов