|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комунистическият режим се страхувал от ядрената мощ на САЩ и НАТО ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 21 Март 2024 19:36

alt

 

Комунистическият режим в НРБ, както и този в СССР се страхувал от ядрената мощ на САЩ и НАТО.

Това разкриват множество документи от архивите на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява Ориентировка-задание относно подготовката на САЩ за война и признаците за своевременно разкриване на подготовката за ракетно-ядрено нападение.

Документът е на Първо главно управление на ДС (разузнаването) от 1982 г. и носи подписа на тогавашния зам.-началник на ПГУ-ДС ген. Владимир Тодоров.

Ориентировката е изпратена на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) и в нея се излагат характерни белези от дейността на специалните служби на САЩ и НАТО, които биха могли да предвещават за подготовка за ракетно-ядрено нападение.

Страхът от ядрено нападение обзема съветския лагер през втората половина на 70-те години на ХХ век.

Като филиал на КГБ МВР-ДС изпълнява стриктно спуснатите от съветска страна указания да следи за прояви на Запада, които да предвещават ракетно-ядрено нападение (РЯН).

Такава задача е възложена на ДС с министерска заповед от №7/19 януари 1977 г. Тогава министър на вътрешните работи е ген. Димитър Стоянов.

Интересно е, че заповедта е издадена в последния ден от мандата на американския президент Джералд Форд и ден преди да започне управлението на следващия американски президент Джими Картър (при него стратегията на Кремъл за мирно съвместно съществуване между двата блока по времето на Студената война достига апогея си).

На практика операцията РЯН е въведена от съветския лагер четири години преди в САЩ да бъде избран за президент републиканецът Роналд Рейгън, който променя дотогавашната американска политика и повежда курс, обещавайки да прати съветската империя на бунището на историята, както и го прави.

Документът е включен в сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов