|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досиетата на кандидат-президентите: Стефан Солаков ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Президент
Написано от Христо Христов   
Петък, 21 Октомври 2011 11:55

Сайтът Държавна сигурност.com представя досиетата на кандидатите за президент, разкрити като сътрудници на бившата ДС.

Целта е чрез публикуването на документите онлайн преди вота на 23 октомври 2011 г. гражданите, които се интересуват, да добият представа за някои от зависимостите на кандидатите в миналото, които са спестени в техните биографии.

22 години след промените за първи път медия предлага възможност на гражданите преди избори да се запознаят онлайн с досиетата на участници в изборна надпревара.

Досието на Алексей Петров е публикувано от Държавна сигурност.com още преди той да се кандидатира за президентските избори през 2011 г. Макар и да не са изложени всички документи, неговото кадрово дело на служител в Милиционерския батальон през 80-те години, водещ се на щат към Шесто управление на ДС, е представено обективно и може да бъде прочетено тук.

Материалите за агентурното минало на Венцислав Йосифов могат да бъдат прочетени тук.

С досието на Красимир Каракачанов можете да се запознаете тук.

.

 

В тази  публикация се представят картоните, удостоверяващи принадлежността на Стефан Солаков (1942) към ДС. Той е завършил ориенталистика. От 1972 г. е член на БКП. Седем години е кореспондент на БТА и на Българска телевизия в Анкара и Истанбул. Известно време е  главен редактор отдел „Балкански страни” в Агенция „София прес”. Във Франция шест месеца е редактор в католическото списание "Мисси" в гр. Лион.

Изявява се като водещ на предаването „Телевизионен форум“ по телевизия СКАТ. Коментатор е във в. „Атака”.

Стефан Солаков е бивш щатен служител на Първо управление (разузнаването) на Комитета за Държавна сигурност. Назначен е за младши разузнавач през август 1967 г. Издига се до началник на отделение и работи под прикритие в Турция като кореспондент на БТА и Българската телевизия.

През февруари 1989 г., когато вече не е щатен, е привлечен в Първо главно управление на ДС като оперативен работник на доброволни начала (ОРОН) под псевдонима „Сидер”. Практиката в ПГУ е при пенсиониране на кадрови служители, някои от тях впоследствие да бъдат привлечени като ОРОН срещу парично възнаграждение.

Принадлежността на Солаков към ДС беше огласена за първи път през 2009 г. при проверката на ръководните журналисти в електронните медии. Кадровото му досие не е запазено, поради тази причина се публикуват само картоните от картотеката на ПГУ.

Стефан Солаков е издигнат за кандидат-президент от политическа партия „Национален фронт за спасение на България”.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов