|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Председателят на ВАС си купил къща за гости с басейн с минерална вода за без пари ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 26 Октомври 2022 17:09

alt

 

Председателят на Върховния административен (ВАС) съд Георги Чолаков се е сдобил с апетитен имот – къща за гости с басейн с топла минерална вода в село Пчелин, община Костенец, Софийска област за смешно ниската цена от 10 000 лв.

Това разкри в журналистическо разследване сайтът bird.bg, на което много медии дадоха гласност.

Това лято Чолаков се забърка в безпрецедентен скандал, след като лично отиде в парламента и се опита да извива ръцете на народните представители в Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред на 47-то Народно събрание в отчаян опит да спре изключително важна законодателна поправка в закона за досиетата.

С нея в крайна сметка законодателят потвърди правомощията на Комисията по досиетата за осветяването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, заемали, заемащи ръководни постове в държавата и обществото или кандисващи за изборни длъжности.

Както desebg.com писа зависимото правосъдие в лицето на ВАС се опита през декември 2021 г. да наложи цензура върху дейността на Комисията по досиетата с измислено ограничение по разкриването на агентите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (виж подробностите – ТУК), като изопачи духа на закона за досиетата с превратно тълкуване, за да угоди на задкулисието на ДС.

Сега се оказа, че докато с управлението си на ВАС допринесе за удари по реномето на съда, в личния си живот Чолаков е изключително добър имотен сделкаджия.


„Беше добра оферта“

Според публикацията на сайта bird.bg закупеният от Георги Чолаков имот няма разрешително за водоползване, а самият той обяснява пред авторите на статията ниската цена, на която го е купил с думите: „Беше добра офертата“.

Председателят на ВАС се опитва да отхвърли предположението, че става дума за симулативна сделка на занижена цена с цел избягване на деклариране на реалната стойност или неплащане на данъци и такси.

„Сделката е изповядана на цена, която е договорена между страните. Тази цена е над данъчната оценка, издадена от данъчната служба в Община Костенец“, се цитира коментар на Чолаков. Върховният съдия обяснява, че данъкът за прехвърляне на имота е платен върху 10 000 лв.


Не знаел, че купеният имот е по-голям

Друга подробност от имотната сделка е, че според кадастъра купеният имот е с площ с 38 кв. м. повече от декларираното. Чолаков коментира, че дори не знаел за увеличението на площта на собствения си имот и бил декларирал това, което имало вписано в нотариалния акт – 790 кв.м.

„Имотът е деклариран при закупуването му по квадратурата, отразена в нотариалния акт. Към този момент в село Пчелин нямаше влязла в сила кадастрална карта. При започване на процедурата за изработване на кадастрална карта съм представил документи за собственост“, оправдава се Чолаков.


Басейнът с минерална вода

Придобитият от него имот има и външен открит басейн, а сайтът bird.bg посочва, че до момента е захранван с топла минерална вода. Чолаков отрича това да е така. Той казва, че в миналото е ползвана минерална вода за басейна, преди водата да бъде дадена на концесия.

„Откакто съм закупил имота, отпреди повече от 6 години, в басейна не е имало и не е използвана минерална вода“, заявява върховният съдия. Онлайн се откриват обяви за същата къща за гости с минерален басейн, датирани от 2017 г. Това е малко след като Чолаков е придобил имота, пише сайтът bird.bg.

Къщата за гости в село Пчелин на цена от 10 000 лв. е купена от съдия Чолаков през декември 2016 г. Имотът е в района на курорт с минерални бани и извор с топла минерална вода в община Костенец. Продавач е дружеството "Еко Клуб" ООД.

Преди сделката за същата къща е имало проект за къща за гости на стойност 264 642 лв., имало е и договор с потвърдена субсидия с европейско финансиране, който впоследствие е анулиран.


Купил къща за гости, а в нотариалния акт – 0 кв. м. жилищни сгради

Публикуваният нотариален акт за сделката е меко казано странен. Справка в имотния регистър показва, че Георги Чолаков купува поземлен имот с площ 790 кв. м., жилищна сграда с площ по документ 0 кв. м. и стопанска постройка с площ по документ 0 кв. м.

Сградите са документирани заедно с басейна в сателитни снимки на Google Earth от предишни години. Освен това, присъстват на официалната фото-карта за 2011 г. налична на сайта на Кадастър.

В декларираната като „стопанска постройка” сграда има кухня, трапезария и стаи за настаняване, както се вижда от обява в туристически сайт. В публикувани обяви пише, че в двора има басейн с топла минерална вода – температура 38 С, изба за вино, уютна камина, подово отопление и външно огнище подходящо за скара.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов